Društvo

Deo Mišovića danas izlazi iz kovid režima - na lečenju od kovida 91 pacijent, među kojima 23 dece

Komentari

Autor: RTS

06/12/2021

-

10:27

Deo Mišovića danas izlazi iz kovid režima - na lečenju od kovida 91 pacijent, među kojima 23 dece
Deo Mišovića danas izlazi iz kovid režima - na lečenju od kovida 91 pacijent, među kojima 23 dece - Copyright E-Stock/Aleksandar Bačlija

veličina teksta

Aa Aa

Deo KBC "Dragiša Mišović" danas izlazi iz kovid režima i vraća se u redovan rad, kaže načelnik dijagnostičko radiološke službe dr Đorđe Lalošević.

On je za RTS naveo da je u B bloku te ustanove trenutno na lečenju 91 kovid pacijent od kojih je 23 dece. Iz kovid režima izlazi A blok te ustanove.

"To si zaista divne vesti, A blok  je otvoren od danas i za hitnu službu i za nekovid pacijente. Broj pacijenata se svakodnevno smanjuje, jer mi više ne primamo kovid pacijente. Nadamo se da će uskoro cela bolnica da postane zelena zona", navodi Lalošević.

Od marta prošle godine kada je krenula epidemija koronavirusa u našoj zemlji do danas na KBC "Dragiša Mišović" zbrinuto je blizu 9.000 obolelih od kovida. Najteži je bio prethodni, treći talas kada su imali oko 4.000 pacijenata od oktobra prošle godine do maja ove godine. A u ovom, četvrtom talasu više od 2.000 pacijenata.

"Treći i četvrti talas bili su izuzetno ozbiljni. Imali smo nekad dnevno i 150 pregleda što skenerom, što sa rendgenom. Ti pacijenti koji su uglavnom dolazili kod nas su bili ozbiljni pacijenti. Nažalost neki od njih su i završili tragično", navodi Lalošević.

Sada je kaže taj broj znatno manji - između 30 i 50 pregleda dnevno. 

"Sada na dnevnom nivou radimo između 30 i 50 rendgenskih snimaka pluća. To su pacijenti koji leže koji ne mogu da dođu na skener. Nekoliko puta sam do sada ponavljao da je skener zlatni standard za pregled pluća kod kovid pacijenata, međutim pacijenti koji su pod kiseonikom ili koji su na respiratoru oni apsolutno ne mogu da dođu na skener, ili mogu da dođu uz velike komplikacije, tako da njih u ovom momentu pregledamo rendgenski, pokretnim aparatom", navodi Lalošević.

Govoreći o posledicama koje kovid ostavlja navodi da lekari još uvek nisu sigurni kakve sve mogu biti.

"Mi još uvek nismo sigurni kakve će posledice da ostavi korona na osobu koju je preležala  - da li su to promene na plućima, to ćem tek videti u narednom periodu. Ali definitivno postoje neke promene koje ostavlja korona i neki moji doktori već imaju taj problem", objašnjava Lalošević.

Ističe da mnogi ne kovid pacijenti tokom pandemije nisu mogli da dođu na preglede, dijagnostiku, intervencije i da je sada na njih red.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija