Društvo

Zašto su pacijenti u KC Niš koji se leče od metastatskog melanoma ostali bez inovativne terapije

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

24/12/2021

-

20:14

Zašto su pacijenti u KC Niš koji se leče od metastatskog melanoma ostali bez inovativne terapije
Wikipedia.org/Intermedichbo - Copyright Wikipedia.org/Intermedichbo

veličina teksta

Aa Aa

Saša Pejčić iz Pirota, koji boluje od metastatskog melanoma, u KC Niš početkom decembra nije mogao da dobije redovnu, mesečnu terapiju inovativnim lekovima. Objašnjenje je bilo da lekova trenutno nema i da se čeka saglasnost za dodatne ugovore.

Pejčić svakog dana sa nestrpljenjem očekuje poziv iz Niša, jer terapiju ne sme da prekida. Objašnjava da mu je krajem decembra prošle godine odobrena inovativna terapija za metastatski melanom (najagresivniji karcinom kože), a da je počeo da je prima u januaru ove godine. Lekovi se primaju mesečno, na svakih 28 dana.

"Trebao sam početkom decembra da primim redovnu terapiju inovativnim lekovima. Iz KC Niš sam obavešten da postoji problem sa nabavkom inovativnih lekova. Nije samo problem u kašnjenju terapije koju koriste pacijenti sa melanomom, već je problem sa inovativnim lekovima koje dobijaju svi onkološki pacijenti u toj zdravstvenoj ustanovi", kaže Pejčić za Euronews Srbija.

Sa inovativnom terapijom njegovo zdravstveno stanje se poboljšalo, a primljenih 11 ciklusa dali su rezultate. Međutim, strahuje da će zdravstveno stanje da mu se pogorša jer je kraj meseca i sve je izvesnije da decembarsku terapiju neće dobiti.

"Lek dobro deluje. Na svaka četiri ciklusa radim skener i metastaze se smanjuju. Terapija ne bi trebalo da se prekida, lekovi treba da se piju konstantno, kako bi se bolest prevela u hronično stanje. Sada je pitanje šta će biti ako se lek duži period ne uzima, ako se preskoči jedan ciklus, da li će ponovo da krenu metastaze? To se nikada ne zna", rekao je on.

Savo Pilipović, predsednik Udruženja pacijenata Srbije kaže da ih svakodnevno zovu onkološki pacijenti, koji su u četvrtom stadijumu bolesti, da ne mogu da prime inovativnu terapiju u KC NIš jer nema lekova.

"To su problemi koji se javljaju svake godine u decembru u KC Niš i to samo u toj zdravstvenoj ustanovi. To su onkološki pacijenti u četvrtom stadijumu bolesti koji nemaju lekove, zato što postoji administrativni gep. To su sistemski problemi koji moraju da se reše, da bi imali kvalitetnije zdravstvo", naveo je Pilipović za Euronews Srbija. 

KC Niš: Čekamo saglasnost za dodatne ugovore

U KC Niš priznaju da postoji problem i da trenutno nemaju inovativne lekove za metastatski melanom, ali tvrde da problem nije u njihovoj ustanovi.

"Nije problem u KC Niš, jer se čeka saglasnost za dodatne ugovore i lekovi će u najskorije vreme stići. Pozvaćemo sve pacijente čim stigne terapija", navode u toj zdravstvenoj ustanovi.

Nisu mogli da preciziraju šta znači "u najskorije vreme" i koliko će još pacijenti moraju da čekaju, i ponavljaju da saglasnost za dodatne ugovore ne zavisi od njih, već od "viših instanci".

Tvrde da to što pacijenti nisu dobili lekove u predviđenom terminu neće dodatno narušiti njihovo zdravstveno stanje.

"Nadamo se da kašnjenje neće biti veliko, ali najvažnije je da to ne može njima da naruši postojeće zdravstveno stanje", navode u KC Niš.

RFZO: Obezbeđeno kontinuirano snadbevanje

U Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO) kažu da su blagovremeno obezbedili kontinuitet u snabdevanju lekovima za lečenje malignog melanoma u količima potrebnim za sve pacijente u svim zdravstvenim ustanovama u Srbiji, uključujući i UKC Niš i da nema nestasice navedenih  lekova.

"U skladu sa navedenim, UKC Niš je u obavezi da u cilju sprovođenja kontinuirane terapije zakljuci ugovor sa dobavljačem i traži isporuku lekova za lečenje pacijenata obolelih od metastatskog melanoma", navodi se u odgovoru RFZO za Euronews Srbija.

Navode da su obezbedili sredstva za lekove sa C liste, između ostalog i za inovativnu terapiju za lečenje metastatskog melanoma, za sve zdravstvene ustanove u našoj zemlji.

"Iz navedenog proizilazi da je RFZO sproveo sve neophodne aktivnosti kako bi se omogućilo nesmetano lečenje pacijenata", zaključuju oni.

Komentari (0)

Srbija