Društvo

Gujon: Otvaramo 10 novih škola srpskog jezika u Austriji

Komentari

Autor: Tanjug

01/10/2023

-

15:26

Gujon: Otvaramo 10 novih škola srpskog jezika u Austriji
Gujon: Otvaramo 10 novih škola srpskog jezika u Austriji - Copyright Tanjug/Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu

veličina teksta

Aa Aa

Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, u saradnji s udruženjem "Prosvjeta", otvorila je danas deset novih dopunskih škola srpskog jezika širom Austrije. Škole, koje pohađa preko 300 dece, već su počele s radom. 

Tim povodom, direktor Uprave Arno Gujon, izjavio je u Beču da je otvaranje škola srpskog jezika širom sveta prioritet organa kojim rukovodi. 

"Ako od rođenja živite u inostranstvu, bez škole nije jednostavno savladati maternji jezik u potpunosti. Jezik je u srži kulture i identiteta svakog naroda. Učeći srpski, deca iz Austrije čuvaju svoj identitet i korene. U dopunskim školama, deca ne uče samo gramatiku i ćirilicu, već i istoriju i kulturu Srba“, rekao je Gujon.

S novootvorenim školama, u Austriji danas postoji 32 "Prosvjetine“ škole srpskog jezika, koje pohađa preko 1.000 učenika, saopštila je Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.

Svečana akademija povodom 10 godina postojanja srpskih dopunskih škola "Prosvjete“ u Austriji održana je sinoć u Beču, uz kulturno-umetnički program i prisustvo srpskih đaka.

Uprava je u prethodne tri godine otvorila 34 škole širom sveta, u Austriji, na Malti, u Rusiji, Španiji, Portugaliji, Holandiji i na Kanarskim ostrvima. 

Komentari (0)

Srbija