Društvo

U Beogradu počinju funkcionalne probe sistema daljinskog grejanja

Komentari

Autor: Tanjug

02/10/2023

-

09:45

U Beogradu počinju funkcionalne probe sistema daljinskog grejanja
U Beogradu počinju funkcionalne probe sistema daljinskog grejanja - Copyright profimedia/Marcus Brandt/dpa

veličina teksta

Aa Aa

U Beogradu danas počinju funkcionalne probe daljinskog grejanja koje će trajati do 9. oktobra, a JKP "Beogradske elektrane" navode da spremno dočekuju 15. oktobar, zvaničan početak grejne sezone. 

"Tokom letnjih meseci obavljen je obiman remont toplotnih izvora - toplane i kotlarnice, tolovoda i podstanica. Preostalo je da od danas do 9. oktobra budu obavljene funkcionalne probe sistema koje podrazumevaju proveru rada toplotnih izvora 15 toplana i 18 kotlarnica, toplovodne mreže, toplotnih predajnih stanica, a prema potrebi i pojedinih grejnih instalacija u objektima", rekao je za Tanjug Vanja Vukić, direktor JKP "Beogradske elektrane". 

Cilj proba je da proizvodna i distributivna postrojenja budu što bolje pripremljena za predstojeću grejnu sezonu, rekao je Vukić. 

"Funkcionalne probe nisu, takozvane, tople probe i ne podrazumevaju početak isporuke toplotne energije. Zbog toga apelujemo na potrošače da ne upućuju prijave kvara Servisnom centru grada Beograda na broj 11-0-11 ukoliko im radijatori nisu topli, jer se pod funkcionalnim probama podrazumeva provera rada sistema u hladno-dinamičkom režimu, a ne u režimu zagrevanja stambenog i poslovnog prostora", rekao je Vukić. 

Probe toplotnih izvora, distributivne mreže, podstanica i pojedinih grejnih instalacija obavljaće se prema sledećoj dinamici. Danas će to biti toplane "Cerak" i "Mladenovac", kao i kotlarnice "Janka Veselinovića", "Uprava prihoda", "Sremčica" i "Barajevo". 

U utorak će funkcionalne probe biti u toplanama "Dunav" i "Miljakovac", kao i u kotlarnicama "GAK Narodni front", "Luka Beograd" “ i "Resnik" i "Železnik“" . 

U sredu 4. oktobra biće testirane toplane "Voždovac", "Mirijevo", "Borča" i "Višnjička banja" i kotlarnice "Braće Marić 3-7" i obnovljiv izvor energije "Ovča".

U četvrtak, 5. oktobra funkcionalne probe biće u toplanama "Konjarnik" "Banovo brdo" i "Batajnica", kao i u kotlarnicama "Makedonska-Jakšićeva", "Šeher – Andre Nikolića 3". Petak, 6. oktobar – Toplane: "Novi Beograd", "Zemun" i "Medaković". Kotlarnice: "Vrtlarska", "Ljutice Bodana 2" i "Dom zdravlja Braće Jerković". 

A u ponedeljak, 9. oktobra radiće se funkcionalne probe u kotlarnicama "Institut za majku i dete", "KBC Bežanijska kosa", "KBC Zvezdara – Preševska 31", "KBC Zvezdara – Dimitrija Tucovića 161", "KBC Zvezdara – Dimitrija Tucovića 161-parna strana" čime završavamo, rekao je Vukić. 

"Korisnici sistema daljinskog grejanja trebalo bi da obrate pažnju na ispravnost svojih unutrašnjih grejnih instalacija i samo ukoliko primete curenje vode iz instalacija, kvar odmah prijave Servisnom centru grada Beograda pozivom na broj telefona 11-0-11", rekao je Vukić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija