Društvo

Vesić: U Beogradu 8.038 zahteva za legalno priključenje na komunalnu infrastrukturu

Komentari

Autor: Tanjug

02/10/2023

-

15:40

Vesić: U Beogradu 8.038 zahteva za legalno priključenje na komunalnu infrastrukturu
Goran Vesić - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je danas da je samo u Beogradu do 29. septembra stiglo 8.038 zahteva građana za legalno priključenje na komunalnu infrastrukturu.

"Prve nedelje je bilo jako veliko interesovanje za prijavu, a onda je ono opalo. Najveću navalu očekujem poslednjih sedam dana u skladu sa našim mentalitetom da obično stvarno radimo u poslednjem trenutku", rekao je Vesić za Tanjug i podsetio da je prijavljivanje građana koji žive u nelegalno izgrađenim objektima za legalno priključenje na komunalnu infrastrukturu počelo 15. septembra i da traje do 15. oktobra. 

On je pozvao sve građane koji imaju pravo na ove priključke da ne čekaju poslednje dane za prijavu kako bi se izbegle gužve.

Vesić je dodao da je pravo na legalne priključke za struju, kanalizaciju, vodu, grejanje i gas, odnosno komunalnu infrastrukturu  omogućeno izmenama i dopunama Zakona o ozakonjenju koje su donete na predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kao i da se to odnosi samo na građane koji sa svojim porodicama žive u nelegalno izgrađenim objektima, ali ne i na poslovne objekte niti na investitore.

"Prijavljivanje je počelo 15. septembra i za 14 dana, do 29. septembra, imali smo 8.038 urednih prijava samo u Beogradu", rekao je Vesić.

On je naglasio da je za prijavljivanje potrebno jako malo dokumentacije i da se ceo posao obavlja za nekoliko minuta,jer postoje posebni šalteri i službe koje pomažu građanima.

"Iskoristite ovu priliku da se u naredne dve nedelje prijavite i dobijete legalne priključke, odnosno da se legalizujete", dodao je Vesić.

On je podsetio i da je resorno ministarstvo odštampalo brošuru, a ona se može naći i na sajtu ministarstva kao i svih opština u Srbiji u kojoj je navedena sva dokumentacija potrebna da bi se građani koji žive u nelegalno izgrađenim objektima prijavili za priključenje na komunalnu infrastrukturu.
Ministar je posebno naglasio da do 15. oktobra građani samo stiču pravo da dobiju legalne priključke, a da će dinamika priključenja zavisiti od tehničkih kapaciteta nadležnog preduzeća.

"Svako ko dobije pravo na priključenje moraće da potpiše ugovor sa nadležnim preduzećem, ali to je nešto što će se dešavati u narednom periodu. Neće biti produženje rokova i ceo proces prijave se završava 15. oktobra", naglasio je Vesić.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija