Društvo

Počelo glasanje za najbolju novu srpsku reč: U konkurenciji beznemož, neželjak, smućak, susramlje, sebić, zascenak...

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/10/2023

-

18:20

Počelo glasanje za najbolju novu srpsku reč: U konkurenciji beznemož, neželjak, smućak, susramlje, sebić, zascenak...
Počelo glasanje za najbolju novu srpsku reč: U konkurenciji beznemož, neželjak, smućak, susramlje, sebić, zascenak... - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Na sajtu Male biblioteke počelo je javno glasanje za najbolju novu srpsku reč. U užem izboru su 32 reči, a glasanje će trajati do 15. oktobra.

Među odabranim predlozima za koje se može glasati su, između ostalih, samosnaći umesto improvizovati, uzrenje kao zamena za introspekciju, zascenje umesto bekstejdža, neželjak umesto spama, umosklop umesto engleske reči mindset, duhoklonuće u značenju depresija, letež umesto reči džetleg i prikuma u značenju kumova zvanična devojka. 

Takođe, predloženi su i susramlje (transfer blama), smućak (smoothie), hladovinanje (ono što nije sunčanje), beztebnost (stanje bez određene osobe), obesuštiniti, prohujak (flešbek), raskovničar (dešifrant), rakotvoran (kancerogen).

Večnutak bi po tvorcima neologizama bio trenutak koji se večno pamti, a otkazniti bi značilo prekinuti kaznu.

Za selfi su predložene dve reči - sebić i zrčak (od reči zrcalo, ogledalo), kao i za lajk - sviđ ili svidić, odnosno nesvidić za dislajk, dok bi se oni s mnogo "sviđeva" mogli nazivati uticajcima umesto influensera. U mejlovima bismo tako, ako reči za žive, umesto atačmenta slali - prikačice.

Englesku sintagmu "must have" predlagači zamenjuju rečju "beznemož", a umesto prokrastinacije odnosno odlaganja predlažu - zasutravanje. 

Svako može da glasa jednom i odabere najviše tri reči.

Prva nagrada iznosi 600 evra, druga 400, a treća 200 evra.

"Ovakva takmičenja postoje i u drugim, malim i velikim jezicima, na koja smo se ugledali.  Takmičenjem za 'Najbolju novu srpsku reč' želimo da podstaknemo i javni razgovor o vrednostima reči koje govorimo", navodi se na sajtu Mala biblioteka.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Bojana

02.10.2023 20:39

Izmišljanje novog jezika koji niko ne koristi, a pritom ničemu ne služi.

Srbija