Društvo

Zoološki vrt Palić: Mala lavica Kiki u sve lošijem stanju

Komentari

Autor: Tanjug

03/10/2023

-

14:01

Zoološki vrt Palić: Mala lavica Kiki u sve lošijem stanju
Zoološki vrt Palić: Mala lavica Kiki u sve lošijem stanju - Copyright Subotica.com

veličina teksta

Aa Aa

Zdravlje male lavice Kiki, koja je 21. septembra pronađena na Čantavirskom putu u Subotici i potom prebačena u prihvat Zoološkog vrta Palić, svakim danom je sve lošije, kažu nadležni. 

Laboratorijski nalazi, koji su ponavljani svaki drugi dan od kada je došla u prihvat, pokazuju da njeni unutrašnji organi počinju da otkazuju.

"Ona je primljena sa puno vezanih problema. Endo i ekto parazite smo uspeli brzo da eliminišemo, sanirana je i povreda butne kosti, a ograničeno joj je kretanje da se ne bi naprsnuća na zadnjim nogama dalje otvarala. Međutim, ono što nikako nije bolje je stanje njenih bubrega i jetre", kaže Sonja Mandić, direktorka Zoo vrta Palić. 

"Lavica je počela da jede što nam je dalo nadu da će se i oporaviti, ali posle nekoliko dana potpuno je prestala da uzima hranu, zbog čega joj je ponovo uvedena infuzija. Tako da, u poslednja dva dana, ona svu snagu dobija preko infuzije", rekla je Mandićeva.

Tanjug/AP/Palic Zoo

 

Kako navode u zoo-vrtu, maloj lavici su od prvih dana ambulantnog lečenja uvedene terapije koje ne oštećuju funkcije jetre i bubrega, jer jaki lekovi i terapije to mogu da učine. 

"Data joj je kombinacija terapija koju su osmislili veterinari iz palićkog zoo-vrta i drugi veterinari iz naše zemlje, oni koji imaju veliko iskustvo u radu sa lavovima, s obzirom da su zaposleni u međunarodnim organizacijama u Južnoafričkoj Republici i u još jednom prihvatilištu za lavove iz Holandije. Ta terapija služi da joj se umanje bolovi, da se smanje upale u organizmu, a da funkcija bubrega ne bude dodatno narušena. Nažalost, u konkretnom slučaju, ne deluje da je to dovoljno", rekla je Mandićeva.

Prema njenim rečima, još pri samom prijemu lavice, bilo je teško reći u kakvom su joj tačno stanju unutrašnji organi. 

"Možemo samo da pretpostavimo jer je u pitanju lav koji je sa svojih pet meseci imao samo devet i po kilograma kada je pronađen. Dakle to je jedna teško pothranjena životinja, koja je duži vremenski period držana u neadekvatnim uslovima. Jako je teško vratiti je sa 'ivice', na koju je neko gurnuo", navela je Mandićeva.

Subotica.com

 

Ona je dodala da svi treba da napokon postanemo svesni da ovakve životinje ne mogu da se drže kao ljubimci, jer to nije u njihovoj prirodi. 

"Jako je sebično, neodgovorno i bahato smatrati da je nekoliko meseci razonode vredno ovoliko patnje i stresa koje sada trpi ovo jadno stvorenje. Zato apelujemo na sve građane da ne kupuju egzotične životinje i da prijave svakog ko drži takve vrste i bavi se njihovom trgovinom. Nadamo se da mala lavica može da se vrati sa ivice smrti, nakon svog maltretiranja koje je doživela od strane 'ljudi' koji žive među nama", naglasili su iz zoo-vrta Palić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija