Društvo

Patrijarh služio liturgiju na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu

Komentari

Autor: Tanjug

09/10/2023

-

20:32

Patrijarh služio liturgiju na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu
Patrijarh služio liturgiju na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu - Copyright SPC/Dragan S.Tanasijević

veličina teksta

Aa Aa

Patrijarh srpski Porfirije služio je danas svetu arhijerejsku Liturgiju povodom slave kapele Svetog Jovana Bogoslova na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu, uz sasluženje sveštenstva i molitveno učešće profesora, sadašnjih i ranijih studenata.

Patrijarh je posle svete Liturgije čestitao slavu, patrona i zaštitnika Svetog Jovana Bogoslova dekanu, profesorima, asistentima, službenicima i, naravno, studentima, saopšteno je iz SPC. U poučnoj besedi kojom se obratio okupljenima, patrijarh je, kako se navodi u saopštenju, na slikovit način objasnio značaj i ulogu Svetoga Jovana Bogoslova, apostola i jevanđeliste, kao duhovnog pokrovitelja ove visokoškolske ustanove.

''On je pokrovitelj zato što se njemu obraćamo molitvom da bude uz nas onda kada izučavamo pisma i reči Svetih Otaca, ali on je istovremeno i podsticaj i uzor i primer za ugled svakome onome koji želi da bude apostol, da bude jevanđelist u najširem smislu te reči, tj. onaj koji hoće da svedoči Reč Božju svetu'', rekao je patrijarh.

On je studentima poručio da, ukoliko žele da budu istinski teolozi, moraju istinski da se mole i istinski da se bore, jer teologija nije samo sentimentalno i psihološko iskustvo, nego podrazumeva celokupnog čoveka i sveukupan podvig.

"Ako hoćemo da ono što čitaš, što učiš, što predaješ ovde na fakultetu, i ono što studenti slušaju, ako hoćemo da to ima smisla, da urodi istinskim duhovnim plodom, mora biti ukorenjeno u molitvi, u podvigu, i otuda nije slučajno, i naravno veliki je blagoslov, da počinjemo ovu školsku godinu svetom Liturgijom. Svaka naša misao, reč, dela, sve što jesmo, početak i kraj, treba da ima svoj koren u svetoj Liturgiji'', rekao je patrijarh Porfirije.

Kako navode iz SPC, patrijarh je mudrim rečima očinske pouke posavetovao studente Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta da sve što budu radili, celokupan podvig koji ulože u učenje i reč, bude prožeto blagodaću Duha Svetoga, da služi na izgrađivanje Crkve, a ne na samoafirmaciju i samopotvrdu pred ljudima.

On je poželeo uspešnu novu školsku godinu dekanu Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta, prodekanima, profesorima i studentima, i pozvao ih da svako u skladu sa svojom službom i mestom na kojem se nalazi ''svedoči Hrista Raspetog i Vaskrslog i da lišeni svakog samoljublja grade zajednicu u Hristu''.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija