Aktuelno

Dan srpskog jedinstva u Nišu, Vučić: "Ponosni smo na svoju slobodu, neće tuđin nikada odlučivati u Srbiji

Komentari

Autor: Tanjug

15/09/2023

-

19:32

Dan srpskog jedinstva u Nišu, Vučić: "Ponosni smo na svoju slobodu, neće tuđin nikada odlučivati u Srbiji
Dan srpskog jedinstva u Nišu, Vučić: "Ponosni smo na svoju slobodu, neće tuđin nikada odlučivati u Srbiji - Copyright Tanjug/Radule Perišić

veličina teksta

Aa Aa

Centralna manifestacija "Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave" počela je večeras u Nišu u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Praznik zajedno obeležavaju Srbija i Republika Srpska, a svečanost je počela intoniranjem himni Republike Srpske i Srbije "Moja Republika" i "Bože pravde". Događaju prisustvuju i patrijarh Porfirije, predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, ministri u Vladi Srbije, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović, premijer Srpske Radovan Višković..

Tanjug/Radule Perišić

 

Svečanosti prisustvuje veliki broj građana u hali "Čair" koja je ispunjena do poslednjeg mesta. U celoj sali vijore se zastave Srbije.

Praznik Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obeležava se na dan kada je 1918. godine probijen Solunski front, a na osnovu odluke vlada Srbije i Republike Srpske o zajedničkom obeležavanju ovog datuma.

Euronews/Ljiljana Pavlović

 

Uz prisustvo zvaničnika Srbije i Republike Srpske, patrijarha i velikog broja građana praznik je prvi put svečano proslavljen 2021. godine i to u Beogradu na Savskom trgu, kod spomenika Stefanu Nemanji, a prošle godine u Bijeljini.

Porfirije: Pravoslavna vera i crkva kroz istoriju čuvale srpsko jedinstvo 

Patrijarh SPC Porfirije poručio je večeras u Nišu da je kroz istoriju pravoslavna vera i crkva čuvala srpsko jedinstvo.

"Zato je odgonetka svih srpskih nedoumica u sadašnjosti i rešenje za opastanak u budućnosti pored svih legitimnih i dobrih trudova i napora. Kako kaže sveti vladika Nikolaj - vera večna, vara slavna i vera naša pravoslavna", istakao je Porfirije u govoru na svečanosti u hali "Čair", u prisustvu predsednika Srbije i Republike Srpske, Aleksandra Vučića i Milorada Dodika, kao i članova vlada Srbije i Srpske.

Poželeo je svima srećan i blagosloven Dan srpkog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

"Zar nije pravoslavna vera i pravoslavna crkva kroz svu istoriju oblikovala naš narod i davala smernice i negovala upravo jedinstvo bez obzira na prilike i neprilike koje su narod snalazile. I kad nije bilo srpske države bilo je jedinstva srpskog naroda, a hvala Bogu danas ima srpske države i Republike Srpske, ali i tada kada toga nije bilo postojala je pravoslavna crkva u Srba", naveo je Porfirije.

Euronews/Ljiljana Pavlović

 

Kako je rekao, zar i danas nije slična situacija kada nas ima ne samo u vekovnim zavičajima širom Balkana nego kada smo narod rasejan širom sveta.

"Zar i danas nije upravo sveta vera pravoslavna i crkva u našem narodu roditelja i čuvarka i tog neotuđivaog jedinstva, podržana jedinstvom nas u državi Srbji i u Republici Srpskoj", poručio je Porfirije.

Vučić: Ponosni smo na svoju slobodu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je večeras na centralnoj manifestaciji da je Srbija ponosna na svoju slobodu i da neće tuđin nikada odlučivati u Srbiji.

"Prošlo je vreme kada ste imali poslušnike, ispunjavamo naloge svojih građana", istakao je Vučić.
Vučić je na početku obraćanja rekao da je teško govoriti posle patrijarha Porfirija i predsednika RS Milorada Dodika.

"Mnogo toga bih vam ispričao i što ne smem da vam ispričam. Bolje za vas, bolje za nas, bolje za našu zemlju da mnoge stvari koje znam i prećutim jer svoju zemlju moramo da čuvamo i moramo da mislimo ne samo ono što je danas već i na ono što dolazi u budućnosti", rekao je Vučić.

Dodao je da je ponosan na praznik koji se danas svetkuje, dodajući da je odluka o obeležavanju doneta zajednički sa RS.

"Doneli smo tu odluku jer mi Srbi smo uvek umeli da se razjedinjujemo, da sebi pogrde izmišljamo ili da lako tuđe uvrede i pogrde prihvatamo i nije slučajno o čemu vam je govorio predsednik RS kada mu neko kaže da je bosanski Srbin"

Tanjug/Radule Perišić

 

"Zamislite postoje hrvatski Srbi, postoje crnogorski Srbi. Ako je to već tako, a ja ne mislim da je moguće da tako nešto postoji, a što onda nije postojao srpski Hrvat, srpski Bošnjak, srpski Slovenac, srpski Crnogorac, nikada to niste mogli da čujete ni od koga ni na jednom mestu", rekao je Vučić.

Samo ste, kako je rekao, mogli da čujete da postoje neki drugi Srbi.

"I ne od juče, ne od ovih koji danas u Crnoj Gori ne dozvoljavaju Srbima da budu u vlasti zato što nisu dovoljno uverljivi u zaklinjanju da će se boriti protiv mrskog Beograda i još omraženije im Moskve, nisu dovoljno uverljivi u tome da i dalje ne vole KiM i da i dalje ne smatraju KiM delom Srbije, pa pošto nisu uverljivi, onda nema ni potrebe da budu u vladi, makar ih bilo i više od 30 odsto", ukazao je Vučić.

Tako vam je svuda, dodao je Vučić.

"Pa kažu, ne, ne, mi volimo Srbe, ali one koji ne vole Beograd. I kad govorimo o takvim Srbima, to su nam radili još od Pavelića i pre Pavelića...", rekao je Vučić.

Tanjug/Radule Perišić

 

Danas bi, dodao je, da nam izmišljaju takve predstavnike svuda po regionu, a samo je važna jedna stvar da taj Srbin ne bude Srbin i da se jasno odriče svog Beograda i svog srpstva i da vam govori da je pravi Srbin onaj koji mrzi Beograd i Srbiju i srpsku ujedinjujuću politiku.

"Možemo da živimo u mnogo zemalja, ali imamo jednu jedinu zastavu, crveno-plavu-belu, da imamo svoje srpsko ime i prezime, svoj rod koga se ne stidimo", poručio je Vučić.

Komentari (0)

Srbija