Politika

Još jedan sastanak bez konkretnih rezultata, Drecun: Nema napretka u dijalogu dok Kurti ostaje pri svojim ciljevima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/09/2023

-

12:44

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti sastali su se juče u Briselu, u okviru najnovije runde dijaloga Beograda i Prištine pod okriljem Evropske unije.

Susret još jednom nije doneo rezultate, a visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je da je predloženo kompromisno rešenje o primeni sporazuma o normalizaciji odnosa, ali da kosovski premijer nije bio spreman za započinjanje procesa uspostavljanja Zajednice srpskih opština, već da je insistirao na de fakto priznanju. 

Savetnik Kurtija, Jeton Zuljfaj, objavio je juče nakon sastanka u Briselu dokument za koji tvrdi da su ga evropski posrednici u dijalogu predstavili Vučiću i Kurtiju.

Kako je napisao i sam Kurtijev savetnik, radi se o dokumentu Srbije koji su Borelj i Lajčak prihvatili, a sada ga nude kao evropski dokument. Piše da je do kraja oktobra potrebno usvojiti statut ZSO, do kraja godine je formirati, a onda krenuti u dijalog normalizacije, rekla je dopisnica Euronews Srbije sa KiM.

I Kurti je juče objavio svoj predlog, koji je nazvao "konstruktivnim", gde je formiranje ZSO na početku tako nazvano, da bi se kasnije nazvalo "samouprava za Srbe".

"To formiranje je, prema ovom dokumentu, predviđeno da ide po etapama. Takođe, zanimljivo je i da postoji jedan deo Vašingtonskog sporazuma, da će se uspostaviti ekonomska saradnja i biti uspostavljena železnička pruga između Kosova i Srbije. Prema ovom dokumentu, kada se sve ovo završi, tek onda može doći do formiranja ZSO", navodi dopisnica Euronews Srbije.

Euronews

Opozicija na Kosovu, dodaje ona, optužuje Kurtija da je narod u nemilosti EU i SAD.

Glavni i odgovorni urednik ATV Ljeart Hodža rekao je za Euronews Srbija da mnogo zavisi od toga d ali će Kurtijev stav deliti EU i SAD, ali da očekuje da, ako SAD smatraju da je Kurti kriv za jučerašnji neuspeh pregovora, da će doći do novih sankcija Kosovu.

"EU i Srbija su bili na jednoj strani, a Kurti na drugoj. Nije se ni sad očekivao neki veliki pomak, ali da se odbije sve što se nudi, to je nešto novo. Mislim da će zanimljivije biti narednih dana, da vidimo da li će biti posledica po Kosovo jer se za sada čini da, što se EU tiče, Kosovo je jasno obeleženo kao opstruktivna strana", rekao je Hodža.

Politikolog Mladen Mrdalj rekao je sinoć za Euronews Srbija da državni vrh Srbije treba da iskoristi zahleđenje odnosa Kurtija sa Zapadom.

"Trenutno su se zaglavili sa Kurtijevom ambicijom da ne dozvoli ZSO, jer je svoju političku karijeru gradio na tome. Sad možemo da pretpostavljamo kako Zapad misli da skine odgovornost sa njega, mada vidimo da se to još ne dešava. Treba da pratimo taj sukob Kurtija sa Zapadom, i da gledamo kako da pomognemo našim građanima na KiM", istakao je Mrdalj.

Drecun: Nema napretka dok Kurti ostaje pri svom cilju

Milovan Drecun, predsednik Odbora za KiM Skupštine Srbije, ocenio je takođe da jučerašnji pregovori nisu doneli bilo kakav pomak napred, ali da je to bilo i očekivano, jer su pozicije i Beograda, Prištine, i EU posrednika jasno definisane i suprotstavljene u glavnim aspektima.

"Mislim da je glavni razlog za neuspeh pregovora, Kurtijevo ponašanje i njegovi ciljevi. On prvo želi da se bavi političkim pitanjima, a onda onim što je za nas prioritetno, a to je uspostavljanje ZSO. Neophodno je da imamo neki institucionalni mehanizam koji bi mogao da zaštiti Srbe na KiM. Kurti odbija da formira ZSO, i dok god je tako, a rekao je da za njega ne postoje Briselski sporazum, neće biti napretka", istakao je Drecun za Euronews Srbija.

"S druge strane, njegov je cilj očigledno da uspostavi administrativnu i u značajnoj meri fizičku kontrolu nad severom Kosova, i da je zadrži kao stanje koje će biti nepovratno. Ne želi da se vrati na situaciju pre upada specijalnih jedinica na sever, i organizovanja tih farsičnih izbora. Dok god ima ta dva ključna cilja, da zadrži kontrolu nad severom i odbija da formira ZSO a insistira da ovaj EU predlog koristi samo da bi dobio de fakto priznanje od strane Beograda, ne može biti napretka u dijalogu", dodao je Drecun.

Euronews

Što se tiče predloga koji je, kako je Borelj rekao, Vučić prihvatio a Kurti ne, Drecun ističe da je u pitanju predlog da se paralelno razgovara o zajednici ZSO i implementaciji onoga što podrazumeva predlog sporazuma.

"Za nas je to i dalje samo predlog, i rečeno je da su prve dve tačke neprihvatljive - članstvo u međunarodnim organizacijama, i uspostavljanje odnosa sa lažnom državom Kosovo. Dok god Kurti insistira na tome, i želi da dobije de fakto priznanje, ne može biti dogovora", istakao je.

Govoreći o predlogu koji je nakon ovoga objavio Kurti, Drecun ocenjuje da je on "objavio neki papir samo da bi rekao da je nešto jedini predložio".

"On nema šta da predlaže, treba da realizuje ono što je dogovoreno. Sam ovaj francusko-nemački predlog je otvorio Kurtiju prostor za manevrisanje, jer je greška staviti neku ZSO, što je tek 7. ili 10. tačka. Od toga da je ona bila prioritet, dobili smo situaciju u kojoj je Kurti stavlja na deseto mesto", kaže Drecun.

"Čitav predlog je otvorio prostor da se odbaci nacrt statuta koji je uradio upravljački tim u skladu sa Briselskim sporazumom, i Kurti sada pokušava da odbije optužbe da je on kriv što nema napretka. Takođe, greška je samih predlagača i što Kosovo tretraju kao državu, što nije u prethodnom periodu bio slučaj. Te greške nisu načinjene slučajno, ne ostavljaju nikakav prostor za kompromis. To on vidi, i koristiće u narodnom periodu", dodao je sagovornik Euronews Srbije.

Kurti je ovih dana kritikovao i Srpsku listu na Kosovu i Metohiji, a Drecun ocenjuje da mu "ona smeta jer postiže jedinstvo u narodu, koordiniše aktivnosti sa zvaničnim Beogradom i pomaže srpskom narodu".

"On traži neke Srbe koji bi mu bili lojalni, i kaže da 'oni koji su se integrisali žive dobro, a SL će platiti cenu za ovo što radi'. Nedavno je i Hovenijer napravio sastanak sa četvoricom Srba koji imaju neke stranke bez ikakvog uticaja među Srbima, da bi tražio neki oslonac da oslabi SL", rekao je Drecun.

Ono što bi trebalo da usledi, jeste ponavljanje izbora u četiri opštine na severu Kosova, gde su izglasani gradonačelnici sa svega nekoliko odsto glasova jer Srbi, koji su u većini, nisu izašli na ove izbore, odnosno bojkotovali su ih.

"Pitanje je da li će biti tih izbora, i sa kakvim uslovima. Srbi su izašli iz privremenih institucija samouprave zbog određenih problema, i oni nisu otklonjeni. Kurti pravi proceduru da, ako se ispoštuje, do raspisivanja izbora bi prošlo četiri meseca", rekao je Drecun, dodajući da je "pitanje kako Srbi mogu da izađu na izbore kada se nisu uklonili problemi, i kada je stalno prisustvo specijalnih militarizovanih jedinica". 

"Kako da se pod takvim uslovima, kada ne znate da li bi se situacija promenila nabolje i posle njih, izađe na izbore. Vučić je pokazao spremnost da razgovara sa srpskim narodom na severu ako se stvore uslovi za izlazak na te izbore, ali Kurti ovo što radi, ne ide ka tome. On želi institucionalnu vlast i fizičku kontrolu na severu Kosova", zaključio je Drecun.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija