Politika

Nova runda dijaloga bez pomaka: "Kurti se zaglavio u obećanju biračima da neće prihvatiti ZSO"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/09/2023

-

22:01

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti sastali su se danas u Briselu u okviru najnovije runde dijaloga Beograda i Prištine pod okriljem Evropske unije. Susret još jednom nije doneo rezultate, a visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je da je predloženo kompromisno rešenje o primeni sporazuma o normalizaciji odnosa, ali da kosovski premijer nije bio spreman za započinjanje procesa uspostavljanja Zajednice srpskih opština, već da je insistirao na de fakto priznanju. Sagovornici Euronews Srbija ističu da se Kurti "zaglavio" u obećanju svojim biračima da neće prihvatiti ZSO, te da je ostao "dosledan svojoj političkoj agendi - Kosovo bez Srba".

Gostujući u emisiji Direktno sa Minjom Miletić, politički analitičari Mladen Mrdalj i Dejan Vuk Stanković govorili su upravo o najnovijoj rundi dijaloga, a na pitanje ko treba da snosi odgovornost za to što u dijalogu, opet, nema pomaka, Mrdalj kaže da je to Kurti koji deset godina ne sprovodi ono što je potpisano.

"Mislim da je to šlajfovanje koje traje neko vreme. Kurti se zaglavio u obećanju svojim biračima da on neće prihvatiti ZSO i vezao je svoj politički kredibiltet i sudbinu za to. Na sreću, to nama ide u prilog. Sada ostaje da vidimo da li naš državni vrh sprema neku strategiju za eskalaciju sukoba Kurtija sa zapadnim ambasadama na KiM i sa zapadnim vladama. Nadam se da imamo neku strategiju da to iskoristimo", rekao je on.

Kako je objasnio Stanković, sve što je Kurti uradio od jednog do drugog sastanka govorilo je da je on ostao dosledan svojoj političkoj agendi, te da ono što radi nije put ka dogovoru.

"Vi znate da je on između dva sastanka primenio nekoliko represivnih akcija, pre svega hapšenja bez pravnog osnova ne bi li srpsku zajednicu na KiM uplašio, a onda i proterivao. Ono što Kurti radi je jedna vrsta Oluje u epizodana. Nije realno  očekivati da Kurti postane neko drugi i da odjenom krene u proces normalizacije. Posebno, postoji ovde veliki budžet tolerancije za njegovo nepoštovanje i onoga što je preuzeto kao međunarodna obaveza - Briselski sporazum i niz drugih sporazuma", rekao je Stanković.

Na pitanje da li je utisak da je život Srba na KiM pod rizikom, Stanković kaže da nema sumnje i da je to ono što najbolje opisuje Kosovo - "život na najvišem nivou bezbednosnog rizika koji se pretvara u egzistenicjalni rizik". Govoreći o tome kako izaći iz krize, Stanković kaže da Beograd bez diplomatske aktivnosti ne može bilo šta da uradi. 

"Nisam siguran da Kurti ima kapacitet da kada uđe u distancirane odnose sa Zapadom, da podnosi aplikacije za na primer Interpol i slično. To mi nije moguće jer oni mere njegovu kooperativnost. On isto stoji u mestu. Kosovo je i dalje crna rupa u Evropi", rekao je Stanković.

Euronews Srbija

 

Šta je izlaz iz situacije, Mrdalj kaže zavisi za koga.

"Za nas koji smatramo da Srbija treba da se bori za svoj suverenitet na Kosovu izlaz je vraćanje suverenita, neki drugi ljudi pak smataraju da je izlaz u potpunom odricanju od Kosova. Prvo, mislim da Srbija mora da bude mnogo lukavija i mudrija. Mi smo izašli iz kosovskih institucija i šta smo dobili? Dobili smo albanske policajce da ulaze u srpske krajeve bez ikakve šanse da i srpski policajci, makar i pod kosovskim znacima, mogu da tu pruže bilo kakav otpor. Takođe, viidmo da je tamo loša sitacija: ekonomija, usluge, ima korupcije. Ono što Srbija može da uradi da pojačava tu razliku, da svakom bude jasno da je Srbija dobra svetlost, stabilnost", rekao je Mrdalj.

Kako je istakao Stanković, izlazak iz institucija je iznuđeno rešenje.

"Beogard je dugo čekao, iako je bilo mnogo faula sa njihove strane. Imali su ponižavanje Marka Đurića, ako se sećate. Imate inicijativu Otovreni Balakan o kojem Kosovo ne razmišlja", rekao je on.

Vorgučić: U tri meseca se ništa nije napredovalo

Isak Vorgučić, urednik Radija KIM ranije je u razgovoru za Euronews Srbija rekao da nakon tri meseca ništa se nije napredovalo u saradnji između Prištine i Beograda.

"U međuvremenu smo imali upad specijalaca u tri opštine na Severu, odbijanje Kurtija da ih povuče iz zgrada opština bez obzira na to što su iz međunarodne zajednice dolazile jasne poruke da to treba učiniti i s obzirom na sve kasnije poteze koji nisu drastični, ali koji konstantno dolaze iz Prištine, kao što je kontrola ribarskih dozvola na jezeru Gazivode uz pomoć policije sa dugim cevima, onda kontrola registracija firmi u Severnoj Mitrovici, kao da su sada to najvažniji problemi sa kojima se Kosovo suočava, to samo pokazuje da Kurti želi snažnije da pritiska sever Kosova što je potpuno suprotno od deeskalacije. Stoga ne vidim način da dođe do nekog dogovora, a imali smo i izjavu (Gabrijela) Eskobara za Glas Amerike koji je rekao da Kurti se samo obavezao praktično da će dolaziti na sastanke, ali ne da će poštovati Ohridski sporazum i da će formirati Zajednicku srpskih opština", rekao je on.

Kada je reč o ZSO, Vorgučić kaže da misli da je to pitanje koje će doći na kraju, što se tiče Kurtija, ako uopšte dođe na red.

"On je došao na vlast tako što se protivio formiranju ZSO i zato što je za to dobio podršku većinskih Albanaca za takvu politiku. Oni su uspeli da ubede svoje građane da je ZSO jedno zlo, da će to biti Republika Srpska unutar Kosova i da to nikako ne treba dozvoliti i kada je javno mnjenje takvo ne postoji politička snaga niti faktor koji bi uspeo u ovom trenutku i sa ovakvim stanjem stvari je ZSO neophodna", rekao je on.

Euronews

Hoće li biti izbora?

Sagovornici Minje Miletić govorili su i o tome da li će građani Srbije izlaziti na izbore, a Mrdalj kaže da je to na vlasti koja sada "žonglira".

"Cimaju opozicju, troše im živce, pa čekaju najgori trenutak za opoziciju da raspišu izbore", rekao je on i dodao da je skupština postala nefunkcionalta, te da je poziv na izbore častan izlaz iz svega.

"Mora da se izađe na izbore pod imenom i prezimenom. Videćemo pretumbavnja u opoziciji. Basta je takođe izašao iz JS, Mihajlović je napustila SNS. Nije samo u opoziciji tako. Oni su svakako bili unutra i znaju", rekao je on. 

Stanković kaže da ne veruje da će biti gradskih izbora, a što se tiče parlamentarnih, oni mogu da budu zajedno sa lokalnim i pokrajinskim, a mogu da budu i odvojeno.

"Moguće je naći objašnjenje za scenario da budu zajedno ali i odvojeno. Izbori jesu partijska igra. Vi taktički podešavate okolnosti. To je radila i opozicjia dok je bila na vlasti", rekao je on.

On ističe da su oba scenarija moguća - i da budu i da ne budu izbori.

"Ove stimulativne mere više govore da izbore možemo da imamo brže nego što se u opoziciji nadaju i stanje u opozicji koja je frangmetirana da vi nemate jasne opcije, ni liderstvo, to ide u prilog vlasti. Vlast ima lidere i poruke", naveo je Stanković. 

Komentari (0)

Srbija