Politika

Kurti objavio svoj predlog: Srbija da se formalno odrekne teritorijalnih pretenzija na Kosovo

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Kosovo online

14/09/2023

-

22:38

Kurti objavio svoj predlog: Srbija da se formalno odrekne teritorijalnih pretenzija na Kosovo
Kurti objavio svoj predlog: Srbija da se formalno odrekne teritorijalnih pretenzija na Kosovo - Copyright Tanjug AP/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Kosovski premijer Aljbin Kurti objavio je predlog za sprovođenje Osnovnog sporazuma koji je predstavio danas tokom sastanka na visokom nivou u Briselu, u kojem se, između ostalog, navodi da sporazum služi za formalno odricanje Srbije od svih teritorijalnih pretenzija na teritoriju i granice Kosova i da strane pristaju na demarkaciju granice u periodu od dve godine, ističući da je to bio jedini predlog na stolu.

"Ovo je plan redosleda za sprovođenje Osnovnog sporazuma koji sam predložio danas u Briselu. Bio je to jedini predlog na stolu", napisao je Kurti na društvenoj mreži "X".

U predlogu koji je predložio navodi se da je prvo potrebno odobrenje Deklaracije o nestalim licima što su, kako se primećuje, ispunile obe strane.

Zatim, potreban je Ugovor o predstavljanju nacrta Statuta od strane Upravljačkog tima što je Kosovo završilo, kao i da Upravljački tim predstavlja nacrte Statuta Dijaloga na visokom nivou uz podršku EU.

U planu je navedeno da visoki predstavnik EU dostavlja Sporazum o putu normalizacije između Kosova i Srbije i Aneks za implementaciju generalnomm sekretaru UN-a, obaveštava Savet bezbednosti UN-a i obaveštava Generalnu skupštinu UN-a da su se obe strane složile sa principima utvrđenim Poveljom Ujedinjenih nacija, da poštuju teritorijalni integritet i tretiraju jedna drugu kao ravnopravnog člana međunarodne zajednice, što prevazilazi potrebu za korišćenjem zvezdice i zastupanjem od strane UNMIK-a na regionalnim forumima.

"Obe strane se ponašaju, ophode i javno izjavljuju da međunarodne odnose međusobno vode na osnovu principa sadržanih u Povelji UN-a i tretiraju drugu stranu kao ravnopravnu članicu međunarodne zajednice. Priznavanje odgovarajućih dokumenata i nacionalnih simbola. Interni pravni postupak za sprovođenje priznavanja odgovarajućih dokumenata i nacionalnih simbola, uključujući pasoše, diplome, registarske tablice i carinske pečate, izdate u okviru priznate nadležnosti", dodaje se dalje.

Nakon toga, potrebno je pokretanje pregovaračkog procesa o Statutu instrumenta samoupravljanja kosovskih Srba.

Kako se navodi, strane će se uzdržati od bilo kakve pretnje ili upotrebe sile ili uključivanja upotrebe sile jedna protiv druge u bilo koju drugu radnju, u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija.

Takođe, strane se pridržavaju principa nemešanja u unutrašnje stvar i priznaju međusobnu nadležnost na dotičnim teritorijama.

"Sporazum služi za formalo odricanje Srbije od svih teritorijalnih pretenzija na teritoriju i granice Kosova i strane pristaju na demarkaciju granice u periodu od dve godine", navodi se.

Kako se navodi u predlogu, preduzeti su značajni koraci u pogledu članstva Kosova u EU i statusa kandidata, pristupanja Savetu Evrope, potpisivanja Partnerstva za mir sa NATO-om i ka preostalim priznanjima.

U zvaničnoj komunikaciji sa svim međunarodnim organizacijama, dodaje se, Srbija prestaje sa svim primedbama na članstvo Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji, što onemogućava glasanje protiv, kao i lobiranje javno, direktno, indirektno ili poverljivo, uključujući i preko trećih strana u tom smislu.

Visoki predstavnik EU Borelj potpisuje pismo dokaza kojim se potvrđuje da Kosovo i Srbija nemaju prigovor na njihove procese pristupanja EU, navodi se u prilogu i dodaje da će zemlje članice EU uzeti u obzir takve pravno obavezujuće dokumente.

Predlogom se predviđa i, kako se navodi, završetak pregovora o Statutu instrumenta samoupravljanja kosovskih Srba.

"Kosovo i Srbija sprovode normalnu, dobrosusedsku saradnju i angažuju se u redovnoj komunikaciji između vlada kako bi ostvarili prijateljske bilateralne odnose. Obe strane usvajaju odgovarajuće međudržavno ponašanje i rečnik javnih zvaničnika treba da odražava slovo i duh Osnovnog sporazuma, uključujući promenu kojom se počinje govoriti Kosovo i Srbija i prestaje da se pominje Priština i Beograd ili bilo koja druga imenovanja. Obe strane zauzimaju prijateljski stav i prekidaju sve ometajuće napore ili podrivanje druge strane na svim poljima, uključujući bojkot međunarodnih događaja. Prestanak nesrazmernosti na bilateralnom i multilateralnom nivou — prestanak upotrebe zvezdice", navodi se.

Takođe, u predlogu je navedeno i obezbeđivanje pravne održivosti Statuta i potvrđivanje usvajanjem relevantnih dekreta i uredbi, koje će razmatrati Ustavni sud Kosova.

Kako se dodaje, ukidaju se nelegalne strukture koje finansira Srbija i koje deluju na teritoriji Kosova.

"Usluge koje predstavljaju opštinsku odgovornost će preći u kosovske opštine u skladu sa kosovskim zakonom, ako je to prikladno i zakonito. Opštine tada mogu početi da sarađuju kroz partnerstvo u zajedničkom nuđenju onih usluga koje smatraju relevantnim u skladu sa kosovskim zakonom i konvencijama Saveta Evrope. Određivanje redosleda implementacije odgovarajućih neizmirenih obaveza koje proizilaze iz prošlih sporazuma o dijalogu koji ostaju važeći i obavezujući. Uspostavljanje instrumenta samoupravljanja za kosovske Srbe", dodaje se.

Primećuje se u predlogu da su stvoreni praktični preduslovi za razmenu stalnih misija i uspostavljene misije, kao i da je potrebno formalizovanje statusa Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i pružanje snažnog nivoa zaštite srpskom verskom i kulturnom nasleđu, u skladu sa postojećim evropskim modelima.

Takođe, predloženo je uspostavljanje odvojenih radnih grupa pod predsedavanjem EU i zaključivanje pregovaračkih okvira za bilateralne sporazume pomenute u članu 6(b) Sporazuma i zaključivanje prioritetnih sporazuma o bilateralnoj saradnji o (a) uklanjanju ekonomskih barijera, (b) obnavljanju železničkog transporta između Kosova i Srbije i (c) direktnoj saradnji između agencija za sprovođenje zakona i nastavak zaključivanja sporazuma u svim drugim oblastima predviđenim njima.

Kosovski premijer u svom predlogu navodi i da obe strane organizuju donatorske konferencije, pripremaju zajedničke projekte, kao i da će se usvojiti okvir i principi i započeti formalni proces dijaloga ka sveobuhvatnom pravno obavezujućem sporazumu o punoj normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

Kurtijev savetnik objavio dokument u kojem se traži formiranje ZSO do oktobra

Savetnik kosovskog premijera Jeton Zuljfaj objavio je na svom Tviter nalogu dokument za koji tvrdi da ga je Vučiću i Kurtiju tokom današnjeg susreta u Briselu predstavila Evropska unija, odnosno posrednici u dijalogu.

Naglašava da su ga posrednici u dijalogu danas iskoristili kako bi „pokrili nedostatak učešća Srbije u nastojanjima da se napravi plan sekvenciranja“.

"Dokument je veoma koristan za razumevanje kako je Vučićev uslov postao stav EU", konstatuje Zuljfaj.

Ovaj dokument koji je objavio Kurtijev savetnik naslovljen je – „Opcija A1 – Prvo Zajednica opština sa srpskom većinom a zatim dalje diskusije“.

U njemu se navodi da će Upravljački tim do kraja marta, uz podršku EU, predstaviti prvi Nacrt statuta za ZSO, nakon čega će uslediti pregovori o istom.

Ovim dokumentom je takođe predviđeno da se u roku od 90 dana od predstavljanja nacrta okončaju pregovori, a potom Priština usvoji Uredbu i time omogući pravnu održivost Statuta.

Takođe, predviđeno je da se do kraja oktobra 2023. završi uspostavljanje ZSO, a da potom strane odmah krenu sa razgovorima i primenom Evropskog sporazuma.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija