Društvo

Solidan odziv na vakcinaciju protiv sezonskog gripa

Komentari

Autor: Tanjug

11/10/2023

-

11:27

Solidan odziv na vakcinaciju protiv sezonskog gripa
Solidan odziv na vakcinaciju protiv sezonskog gripa - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Domu zdravlja "Savski venac" odziv na vakcinaciju protiv sezonskog gripa bio je solidan i u prethodnoj nedelju je dato 450 doza, izjavila je za Tanjug dr Snežana Kalabić.

Ona je podsetila da je vakcinacija protiv sezonskog gripa u svim domovima zdravlja u Srbiji počela 2. oktobra. 

"U ovom trenutku dostupna je vakcina influvak tetra, četvorovalentna vakcina. Ova vakcima je namenjena licima starijim od 18 godina kako bi se sprečile komplikacije obolevanja od sezonskog gripa kod lica u riziku - lica obolelih od hroničnih bolesti, trudnica, starih lica", rekla je dr Kalabić. 

Prema njenim rečima, vakcina ima dovoljno i planirana je redovna distribucija prema svim domovima zdravlja. 

"U prethodnoj nedelji u našem domu zdravlja aplikovano je oko 450 doza, od 40 do 60 aplikovanih doza na dnevnom nivou", rekla je dr Kalabić.

Ona je precizirala da četvorovalentna vakcina protiv gripa sadrži dva tipa A virusa gripa i dva tipa B ovog virusa, u skladu sa preporukama SZO za severnu hemisferu i odluci Evropske unije za ovu sezonu, a na osnovu dominantnih tipova virusa gripa registrovanih u cirkulaciji u prethodnoj sezoni za koje se očekuje da mogu da izazovu kako sporadično, tako i epidemijsko javljanje gripa u populaciji u sezoni koja sledi", rekla je dr Kalabić. 

"Za sezonu 2023/2024. godine planirano je i ugovoreno ukupno 364.500 doza vakcine protiv gripa, od kojih 344.700 četvorovalentne - Influvac tetra - proizvođača Abbott Biologicals i 19.800 trovalentne vakcine - Torvaxflu proizvođača Torlak", rekla je dr Kalabić. 

Kako je dodala vakcina se ne daje licima sa povišenom temperatirom ili akutnom infekcijom. 

"Vakcina protiv gripa je najefektivniji i najbezbedniji vid individualne i kolektivne zaštite od gripa", istakla je dr Kalabić. 


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija