Društvo

Grip vakcine stigle u domove zdravlja: U Nišavskom i Topličkom okrugu počela imunizacija

Komentari

Autor: S. Tuvić

27/09/2023

-

15:15

Grip vakcine stigle u domove zdravlja: U Nišavskom i Topličkom okrugu počela imunizacija
Grip vakcine stigle u domove zdravlja: U Nišavskom i Topličkom okrugu počela imunizacija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Svim domovima zdravlja u Srbiji distribuirane su grip vakcine. U Nišavskom i Topličkom okrugu vakcinacija je već počela. Većina domova zdravlja u Beogradu startovaće sa imunizacijom od ponedeljka.

Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) nabavio je ove godine 364.500 doza grip vakcina i to 344.700 četvorovalentnih vakcina kompanije "Abot", koje su stigle iz uvoza, i  19.800 doza trovalentnih, Torlakovih vakcina. 

Domovi zdravlja u Beogradu čekaju stručno metodološko uputstvo za vakcinaciju protiv gripa od Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", te će sa imunizacijom startovati od ponedeljka.

"Grip vakine su nam stigle danas. Sutra očekujemo stručno metodološko uputstvo iz Batuta, tako da očekujemo da će vakcinacija moći da startuje od ponedeljka", rekao je za Euronews Srbija direktor Doma zdravlja Vračar dr Miroslav Dmitrović.

Tanjug/Dušan Aničić

 

Dodaje da je taj dom zdravlja u prvom turnusu dobio oko 1.000 doza vakcina što je dovoljno za prve dane imunizacije, a da će nove količine iz Gradskog zavoda za javno zdravlje dobiti čim se potroše zalihe. 

Ko treba da primi vakcinu

Pogramom obavezne imunizacije u Srbiji definisane su kategorije koje mogu da dobiju grip ovu vakcinu o trošku države. To su trudnice, stariji od 65 godina, deca starija od 6 meseci ukoliko imaju teška hronična oboljenja, članovi porodice osoba koje zbog svoje bolesti ne smeju da dobiju vakcinu, a jako su ugroženi ukoliko se razbole, zdravstveni radnici kao i svi smešteni i zaposleni u gerontološkim centrima i ustanovama socijalno- zdravstvene zaštite.

Epidemiolog dr Zorana Deljanin koordinator za imunizaciju Nišavskog i Topličkog okruga kaže da su u sve domove zdravlje stigle četvorovalentne vakcie, a da se očekuju i trovalentne Torlakove.

Tanjug/Dušan Aničić

 

"Svi domovi zdravlji Nišavskog i Topličkog okruga već su dobili vakcine i vakcinacija počinje danas. Topla preporuka svim građanima je da se zaštite i prime vakcinu da ne bi imali problema sa zdravljem", rekla je Deljanin za Euronews Srbija. 

Podsetimo, vreme neophodno za sticanje imuniteta je dve, tri nedelje nakon davanja vakcine, a trajanje imuniteta varira između šest i 12 meseci. Iz Batuta svake godine poručuju da vakcine imaju različitu efikasnost prema uzrasnim kategorijama, ali da se kod vakcinisanih u slučaju obolevanja razvija blaža klinička slika i smanjuje mogućnost komplikacija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija