Društvo

"Rok trajanja" za potvrdu o vakcinaciji: Dve zemlje u koje građani Srbije često putuju pooštrile pravila, proverite kada ste vakcinisani

Komentari

Autor: Jovana Stanković

25/07/2021

-

18:24

"Rok trajanja" za potvrdu o vakcinaciji: Dve zemlje u koje građani Srbije često putuju pooštrile pravila, proverite kada ste vakcinisani
"Rok trajanja" za potvrdu o vakcinaciji: Dve zemlje u koje građani Srbije često putuju pooštrile pravila, proverite kada ste vakcinisani - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Zbog epidemije koronavirusa, pravila ulaska i izlaska iz zemalja se menjaju, a to se pre svega odnosi na potvrde o tome da li su putnici vakcinisani ili ne, kao i kada su primili drugu dozu vakcine protiv koronavirusa.

Prema poslednjim podacima u Austriju mogu da uđu svi oni koji su se vakcinisali pre najviše devet meseci, a novo pravilo važi i za Hrvatsku i kaže da je za ulazak u ovu zemlju potrebna potvrda o vakcinaciji koja nije starija od sedam meseci. 

Upravo zbog toga što su ovo zemlje u koje putuje veliki broj srpskih građana, najbolje bi bilo da se dobro upoznate sa režimom prelaska granice da se ne bi dogodilo da vam sertifikat o vakcinaciji ne bude priznat.

Austrija - devet meseci

Austrija je odredila "rok trajanja" sertifikatu o vakcinaciji na devet meseci, što znači da oni koji su se, na primer, vakcinisali Sinofarmom ili Fajzerom 30. januara, u Austriju sa sertifikatom mogu da uđu bez problema do 30. oktobra.

Postoji i dodatni uslov -  lica koja su primila drugu dozu vakcine, moraju da navedu da su prvu dozu primila najkasnije devet meseci pre dobijanja druge doze, jer u suprutnom ne mogu da uđu u ovu zemlju.

profimedia

 

Inače, ulazak u Austriju je dozvoljen za sve kategorije građana. Prilikom prelaska granice kao jedna od opcija je istaknut sertifikat o vakcinaciji. Ukoliko ne posedujete sertifikat, potrebno je priložiti uverenje o preležanoj bolesti ili negativan test na COVID (PCR ili antigenski), pod uslovom da je lice koje ulazi u zemlju u prethodnih 10 dana boravilo isključivo u jednoj zemlji. 

Priznaju se vakcine šest proizvođača: Fajzer/Biontek, Moderna, Astra-Zeneka, Džonson & Džonson, Sinofarm i Sinovak. 

Hrvatska - sedam meseci

Nedavno je uvedeno novo pravilo za ulazak u Hrvatsku - jedan od uslova je da potvrda o vakcinaciji nije starija od 7 meseci.

Naime, potvrda o vakcinaciji koja je jedan od uslova da biste ušli u zemlju ne sme da bude starija od 210 dana.

Tanjug/Nikola Anđić

 

Kako piše na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Srbije, gde možete da se informišete o uslovima za ulaske u bilo koju zemlju na svetu, da biste ušli u Hrvatsku, potrebno je da ispunjavate sledeće uslove:

- negativan PCR test (ne stariji od 72 sata) ili brzi antigenski test (ne stariji od 48 sati),
potvrda o preležanoj koroni i primljenoj jednoj dozi vakcine unutar 6 meseci od početka pandemije, a vakcinacija je sprovedena pre manje od 210 dana,

- pozitivan PCR ili brzi antigenski test, kojim se potvrđuje da se osoba oporavila od kovida 19. Taj test ne sme da bude stariji od 210 dana, a ni stariji od 11 dana od dana dolaska na granični prelaz ili uz potvrdu od doktora o preležanom koronavirusu.

Inače, u Hrvatskoj se inače priznaju potvrde za vakcine Fajzer/Biontek, Moderna, AstraZeneka, Sputnjik V, Sinofarm i Džonson & Džonson.

Deca mlađa od 12 godina koja putuju u pratnji roditelja ili staratelja izuzeta su od obaveze predočenja negativnog rezultata testa ili samoizolacije ukoliko starije osobe sa kojima putuju ispunjavaju uslove.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija