Društvo

Transplantacija o trošku RFZO u inostranstvu: Tinejdžeru iz Srbije uspešno presađen bubreg u Londonu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/10/2023

-

12:23

Transplantacija o trošku RFZO u inostranstvu: Tinejdžeru iz Srbije uspešno presađen bubreg u Londonu
Transplantacija o trošku RFZO u inostranstvu: Tinejdžeru iz Srbije uspešno presađen bubreg u Londonu - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Tinejdžeru (17) iz Srbije uspešno je transplantiran bubreg u bolnici u Londonu o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. On se trenutno oporavlja od operacije, saopštio je RFZO.

Ovo je druga transplantacija bubrega o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje kod istog pacijenta pošto je pre nekoliko godina došlo do odbacivanja organa sa kadaveričnog donora.

"Jedina šansa da se sačuva život dečaka bilo je novo presađivanje organa, pa je ovoga puta donor bila majka, ali s obzirom na to da su pacijent i davalac različitih krvnih grupa, operacija nije mogla biti urađena u Srbiji", navedeno je u saopštenju RFZO.

Transplantacija je izvedena u jednoj od najboljih dečjih bolnica na svetu Great Ormond Street Hospital for Children sa kojom je RFZO krajem prošle godine dogovorio upućivanje dece iz Srbije radi lečenja najkompleksnijih i retkih patologija koje nije moguće zbrinjavati u drugim inostranim centrima sa kojima Fond ima saradnju.

RFZO je osim troškova lečenja i prevoza deteta, pokrio i sve troškove lečenja majke donora koja je u pratnji pacijenta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija