Društvo

Često su stub kuće i glavna radna snaga, ali ne i vlasnice imanja: Kakav je položaj žena na selu?

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Ljiljana Pavlović

29/10/2023

-

08:00

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Žene na selu najčešće nisu vlasnice imanja, iako su stub kuće i glavna radna snaga u njoj i oko nje. Često su i bez sopstvenih prihoda, socijalnog i zdravstvenog osiguranja, a neretko se suočavaju i sa patrijarhalnim mentalitetom i predrasudama. Sa takvom, i dalje poražavajućom statistikom, obeležile su svoj dan - 15 oktobar.

Kako žene žive u svrljiškim selima, proveravala je reporterka Euronews Srbija Ljiljana Pavlović, a da se neke stvari malo menjaju, ali da to nije i dalje dovoljno, govori i statistika koja kaže da u Srbiji manje od jedne petine žena ima registrovano poljoprivredno gazdinstvo na svoje ime, da je isto toliko bez zdravstvenog osiguranja, da su mnoge bez sopstvenog prihoda, bez penzionog i socijalnog osiguranja. Položaj žena na selu je i dalje daleko od dobrog.

Ministarka za brigu o porodici Darija Kisić nedavno je bila u okolini Svrljiga na sajmu zimnice koji su žene organizovale povodom Međunarodnog dana žena na selu i, između ostalog, rekla je da država čini sve što može da unapredi položaj žena na selu kroz subvencije, podršku raznim programima koji mogu ekonomski da osnaže ženu, ali da je i dalje to nedovoljno.

"Posla ima uvek, pogotovo na selu"

Reporterka Euronews Srbija posetila je gazdinstvo Jovanović u selu Beloinje nedaleko od Svrljiga na kojem je razgovarala sa Ivanom Jovanović. Ivana je jedna od retkih žena koja je zaposlena i još i radi na selu. U selima koja se nalaze blizu grada sve je više takvih žena. Na Ivanino ime možda nije gazdinstvo, ali je ona u svakom smislu stub svoje porodice.

"Ujutru ustanem prva, spremim doručak, izađem da nahranim životinje... Posla ima uvek, pogotovu na selu", kaže Ivana Jovanović.

Ivana je majka troje dece, zaposlena i nema posla na selu koji ne može da odradi skoro ravnopravno sa muškarcima.  

"Radimo poljoprivredu, a za vikend, kad ne radim, pomažem suprugu i idem sa njim u planinu, u drva. Niko ne gleda muško-ženske poslove", kaže ona.

Ivanina svekrva Gordana Jovanović dodaje:

"Ranije je bilo teže, sve ručno, sada ima mašina, ima mladih, pomažu".

Na imanju pomaže i Ivanina ćerka Sara Jovanović koja ima 16 godina. Sara vozi i traktor, a kaže da pomaže roditeljima sve što treba. Ide i u školu, a na pitanje kako sve to postiže i da li je teško, odgovara kratko: "Malo".

Na pitanje da li imaju malo vremena i za odmor, za sebe, Ivana odgovara:

"Vremena, kad hoćeš sam i da se organizuješ, uvek ima. Ja i na posao volim da odem sređena. Bez obzira što radim poljoprivredu, žena uvek treba da izgleda lepo".  

Stvari se polako menjaju, pa i muškarcima, uz posao i obaveze na selu, ne pada teško da pomognu ženi u kući.

"I u spremanju hrane i u čišćenju. Ako ostavimo čistije iza nas, one će imati manje posla. Ako nešto pripremimo, ako nije kod kuće, kad dođe, imaće više vremena za sebe", kaže Milan Jovanović, Ivanin suprug.

Na pitanje ko je na kraju gazda u kući, čija je poslednja, Ivana odgovara:

"Pa, dogovaramo se, ali obično bude kako suprug kaže", dodaje Ivana Jovanović.

Udruživanje žena za ekonomsko osnaživanje

Ono što žene mogu da urade da se ekonomski osnaže jeste udruživanje žena. Jedno od takvih je nedavno osnovano u Svrljigu - Pokret za selo i male poljoprivrednike.

Irena Radonjić predsednica ovog Udruženja je rekla da je ono osnovano pre tri meseca.

"Udruženje je osnovano pre tri meseca sa nadom da će zaživeti i da će za žene biti malo bolji uslovi i ne samo za njih već za sve mlade poljoprivrednike", rekla je Radonjić.

A više o tome kako motivisati žene na selu da zarađuju, pogledajte u videu:

Euronews

Komentari (0)

Srbija