Društvo

Er Srbijom prevezeno više od 1.000 putnika iz regiona: "Letovi za Tel Aviv bezbedni"

Komentari

Autor: Tanjug

16/10/2023

-

13:19

Er Srbijom prevezeno više od 1.000 putnika iz regiona: "Letovi za Tel Aviv bezbedni"
Er Srbijom prevezeno više od 1.000 putnika iz regiona: "Letovi za Tel Aviv bezbedni" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Direktor za komercijalu i strategiju Er Srbije Boško Rupić, rekao je danas da je od početka sukoba u Izraelu, iz Tel Aviva letovima ove kompanije prevezeno više od 1.000 putnika iz regiona.

"Letovi iz Beograda za Tel Aviv su takođe puni, putuju državljani Izraela koji u ovoj situaciji žele da budu sa svojim porodicama", rekao je Rupić za RTS.

On ističe da se pomno prati bezbednosna situacija i da od procene rizika zavisi da li će avion poleteti, a da avio kompanija za sada nastavlja da leti za Izrael četiri puta nedeljno. Na ukupno sedam letova Er Srbije, pet redovnih i dva repatrijacijska, bilo je više od 1.000 putnika iz Srbije, Severne Makedonije, Bugarske, Crne Gore.

"Ti spiskovi su koordinisani od strane Ministarstva spoljnih poslova, naših ambasada, diplomatsko-konzularnih predstavništava u Izraelu i naše države i drugih država", rekao je Rupić i precizirao da je jedan repatrijacijski let realizovan u saradnji vlada Srbije i Severne Makedonije.

"Tu postoje jasno definisani bezbednosni protokoli koji se prate i koji se ažuriraju od strane civilnih vazduhoplovnih vlasti Izraela najpre. Mi smo u stalnoj komunikaciji sa njima, pratimo tzv. notame koji se objavljuju, koji diktiraju navigacione uslove kuda možete da uđete u zemlju, koji su to koridori, koji su bezbedni. Tako da, da kažem, bezbednost jeste na prvom mestu i avion ne bi poleteo da situacija nije bezbedna i po posadu, i po avionu, i po putnike", rekao je Rupić.

Ističe da su u posadi na tim letovima profesionalci koji su ponosni na to što učestvuju u ovako humanom gestu.

"Da evakuišu ljude sa destinacije koja jeste bezbednosno ugrožena i ne možete samo reći da je to bilo koji let, nije isto kao da letite za Rim ili Madrid i danas za Tel Aviv. Tu ipak postoji jedan humani gest da pomažete nekim ljudima koji su se zadesili na nekoj destinaciji koja je u ovom momentu ugrožena", navodi Rupić.

On navodi da se bezbednosna situacija konstantno prati i da se na osnovu nje procenjuje da li će avion poleteti ili ne.

"Ako postoji bilo kakav rizik da ruta kojom se putuje do Izraela i nazad može da bude ugrožena, postoji jasan protokol šta se radi u takvim situacijama, postoje jasno definisani alternativni aerodromi i gde se sleće u slučaju neke nepredviđene situacije", ističe Rupić.

Pozvao je putnike da prate stanje na letovima Er Srbije, pošto dolazi do otkazivanja karata, pa se mesta oslobađaju "u hodu".

Komentari (0)

Srbija