Društvo

Otvorena spomen-soba četničkom vođi Draži Mihailoviću, manifestaciji prisustvovao i njegov unuk

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/10/2023

-

18:02

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Spomen-soba četničkom vođi Draži Mihailoviću otvorena je večeras u Bregaličnoj ulici broj 24 u Beogradu, na mestu porodične kuće u kojoj je Mihailović živeo od 1931. godine do početka rata. Svečanom otkrivanju skulpture i otvaranju spomen-sobe prisustvovao je i Dražin unuk Vojislav Mihailović, kao i nekoliko sveštenih lica, koja dobila blagoslov Patrijarha Porfirija.

Na svečanosti je govorio akademik, pesnik i književnik Matija Bećković. Inicijatori otkrivanja spomenika su Udruženja "Naša Drina" i boračke organizacije Srbije i Srpske. Na čelu oba ova udruženja je poslanik SPS Igor Braunović.

Prilaz ulici bio je blokiran i obezbeđivala ga je policija, javlja reporterka Euronews Srbija.

Prethodno su pripadnici interventne jedinice policije i policijske brigade zaustavili, na uglu Kajmačalanske i Bregalničke ulice, nekoliko aktivista koji su se protivili otvaranju Spomen-muzeja Draži Mihailoviću, a među njima je bila i aktivistkinja Aida Ćorović, javio je reporter FoNeta.

"Neki ljudi u Mihailoviću vide heroja, ali postoje istorijski dokumenti i izvori i presude o kojima ne može da se polemiše", rekla je ona.

Ćorović je istakla da je Mihailović nedvosmisleno bio kolabrocionista okupatora u Drugom svetskom ratu i da u tom smislu on simboliše najmračnije strane istorije.

Komentari (0)

Srbija