Društvo

Mišelinove zvezdice na čekanju, opet odloženo ocenjivanje beogradskih restorana

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/07/2021

-

11:06

Mišelinove zvezdice na čekanju, opet odloženo ocenjivanje beogradskih restorana
Mišelinove zvezdice na čekanju, opet odloženo ocenjivanje beogradskih restorana - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Zvanična dodela Mišelinovih zvezdica za beogradske restorane je odložena zbog pandemije kovida 19, rekli su iz Mišelina za Euronews Srbija.

"Naš tim ostaje u bliskom kontaktu sa Turističkom organizacijom Srbije, a mi i dalje imamo želju da istaknemo beogradsku kulinarsku scenu. Pratimo situaciju u cilju da zajednički odredimo novi datum objave Mišelinovog vodiča za Srbiju", navedeno je za Euronews Srbija.

Prošle jeseni je objavljeno da je odluka za beogradske restorane, koja je bila zakazana za 14. decembar, odložena takođe zbog pogoršanja zdravstvene situacije u svetu.

Tada je odložen i veći broj dešavanja, uključujuči u predstavljanja restorana u Evropi, Aziji i Americi. 

Urednik portala Euronews na engleskom jeziku Jez Fielder ovog proleća boravio je u Beogradu i napravio uži izbor pet restorana koji su prema njegovom mišljenju favoriti za Mišelinove zvezdice.

Onje tada naveo da, iako Mišelin još uvek nije ocenio nijedan restoran, oko toga se u Srbiji digla "velika frka".

Pixabay

 

Prema njegovim rečima, beogradska ugostiteljska scena je na raskršću geopolitike, kulturne tranzicije i evropske ekspanzije i to je jedno od najzanimljivijih mesta za istraživanje.

Tradicija duža od veka

Mišelin ocene restorana objavljuje biše od jednog veka u vodiču. Inspektori prenose svoje impresije o restoranima uz simbole od kojih su najpoznatije zvezdice.

Restorani mogu da dobiju do tri zvezdice za kvalitet hrane na osnovu pet kriterijuma: kvalitet korišćenih namirnica, majstorstvo ukusa i tehnike kuvanja, ličnost kuvara u njegovoj kuhinji, odnos cene i ponude, kao i doslednost kvaliteta.

Pored zvezdica, postoje i manje poznati simboli za rangiranje. Među njima je Mišelinova maskota - Bib Gourmand koji nije u rangu zvezdice, ali nije ni, kako piše na Mišelinovom sajtu, utešna nagrada. Ovaj sistem vrednovanja prepoznaje prijatna mesta koja služe dobru hranu po umerenim cenama. 

Komentari (0)

Srbija