Društvo

Od 1. januara svi studenti u Srbiji dobijaju novu studentsku karticu

Komentari

Autor: Tanjug

24/10/2023

-

09:38

Od 1. januara svi studenti u Srbiji dobijaju novu studentsku karticu
Od 1. januara svi studenti u Srbiji dobijaju novu studentsku karticu - Copyright Tanjug/ Tanja Valič, Dragan Kujundžić, Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Od 1. januara iduće godine, svih 240.000 studenata u Srbiji dobiće novu, besplatnu studentsku karticu sa brojnim pogodnostima koje će im olakšati život i doprineti nastavnom procesu. 

Kartica će po prvi put biti platna, čime će sistem konkurisanja za stipendije i povezivanja unutar sistema visokog obrazovanja olakšati svakodnevicu studenata.

"Svim studentima koji se prijave za karticu biće otvoreni tekući računi u banci 'Poštanska štedionica', čije će održavanje biti potpuno besplatno, a dobiće DINA platnu karticu koja će na sebi imati i jedinstveni broj svakog studenta, pa će služiti i kao identifikaciona", rekla je za Tanjug Margareta Smiljanić, predsednik Studentske konferencije univerziteta Srbije "SKONUS".

Kartica će biti dostupna za svih 240.000 studenata i biće besplatna za sve studente, a njeno održavanje je takođe besplatno, za razliku od postojeće koje svi studenti moraju da plate.

"Nova studentska kartica će prvi put biti i platna čime će sistem konkurisanja za stipendije i povezivanja unutar sistema visokog obrazovanja olakšati svakodnevicu studenata", rekla je Smiljanićeva. 

Prema njenim rečima, studenti privatnih univerziteta će takođe moći da se prijave za novu studentsku karticu, studenti iz Univerziteta u Novom Pazaru koji nemaju studenski dom, kao i studenti na državnim fakultetima gde ne postoje studentski centri. 

"Ideja je da motivišemo lance ustanova i privrede da se odazovu i da studenti u Srbiji sa besplatnom karticom ostvaruju pogodnosti", istakla je Smiljanić. 

Ona je dodala da će se uspostaviti i portal, sajt za studente gde bi oni u svakom trenutku imali uvid u aktuelne popuste i pogodnosti koje mogu ostvariti, slično kao i za penzionere. Takođe će se postavljati razna obaveštenja i informacije korisne za studente - linkovi konkursa za stipendije, kredite, programe zapošljavanja mladih, konkurse za praksu. Studentski centri dostavljali bi link ka informacijama, konkurisma i obaveštenjima o ishrani i smeštaju studenata.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

"Inicijativa za novim studentskim kartica stigla je od studenata koji su u januaru 2022. godine sproveli onlajn anketu pod nazivom 'Privreda i mladi'. Anketa se odnosila na saradnju ustanova sa privredom i prilikama za sticanje praktičnih znanja i zaposlenja mladih. Anketu je popunilo preko 9.000 mladih. Anketu su u saradnji sa SKONUS-om sprovodili Studentski parlament Univerztiteta u Novom Sadu, Beogradu, Nišu, Novom Pazaru, Kragujevcu i Kosovskoj Mitrovici i Centar za edukaciju i razvoj omadine Beogarada", rekla je Smiljanić.

Ona je ukazala da su rezultati ankete pokazali da 96,8 odsto mladih smatra da treba da postoji kartica za popuste za studente, 54,2 odsto se izjasnilo da fakulteti ne obezbeđuju praksu za studente, a 62,6 odsto izjasnilo se da fakulteti moraju da budu povezani sa privredom. 

"Na ovaj zahtev pozitivno su odgovorili Ministarstvo finansija, Ministarstvo prosvete i nakon naseg istrazivanja formirala je radna grupa Vlade koja se preko godinu dana bavila pitanjem novih kartica u kojoj smo i mi imali svoje predstavnike", rekla je Smiljanić. 

Komentari (0)

Srbija