Društvo

Smiljanić: Cilj je da u 2023. počne primena novih studenstkih kartica

Komentari

Autor: Tanjug

07/01/2023

-

11:18

Smiljanić: Cilj je da u 2023. počne primena novih studenstkih kartica
Smiljanić: Cilj je da u 2023. počne primena novih studenstkih kartica - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica SKONUS-a Margareta Smiljanić izjavila je danas da je cilj te studentske organizacije da u 2023. godini počne primena i upotreba novih studentskih kartica.

"Temeljno radimo na formiranju nove studenske kartice za šta smo dobili podršku i Ministartsva prosvete, ali i Ministarstva finansija", rekla je Smiljanić u izjavi Tanjugu.

Dodala je da se tokom pandemije koronavirusa uvidelo da je studentima neophodno da na jednom mestu imaju sistem plaćanja, kao i svih informacija koje se tiču državnih i ustanova studenstkog standarda koje su značajne za njihov društveni život.

"Jedna od naših ključnih aktivnosti u godini pred nama je da postoji studentska kartica Srbije na svim univerzitetima. Kartice koje već postoje ne važe na svim univerzitetima i nemaju ih studenti privatnih fakulteta. Sproveli smo veliko istraživanje o korišćenju studentskih kartica i planirano je njihovo povezivanje sa elektronskim indeksima", rekla je Smiljanić.

Istakla je da je važno da ta kartica bude i platna, kako bi studenti njom mogli da plaćaju svoje obaveze na fakultetima i dodala da je cilj da ta ideja zaživi.

"Kartica bi obuhvatila usluge državnih i privatnih ustanova, kao i usluge prevoza. Gledamo da na jednom mestu studenti imaju što više benefita ne samo u nastavnom delu već i u drugim oblastima života", rekla je ona.

Kako je kazala Smiljanić, godinu koja je za nama obeležio je dijalog studenskih lidera sa predstavnicima Ministarstva prosvete, Ministartsva omladine i sporta i Ministarstva finansija, a rezultat je dogovor o nekim veoma značajnim stvarima za studente.  

"Ono što je do sada ispunjueno su nova budžetska mesta na šta smo izuzetno ponosni. Za studente na master studijama nisu postojala budžetska mesta za programe koji se upisuju po afirmativnim merama, dok je na visokim školama od oktobra 2022. godine takođe omogućeno da postoje budžetska mesta za strukovne studije", rekla je Smiljanić.

Još jedna od važnih stvari, kako navodi je Zakon o stidentskom organizovanju koji je usvojen 2021. godine, a na koji se čekalo 15 godina.

"Po prvi put u 2022. godini studenstki parlamenti konstituisani su po ovom zakonu", rekao je Smiljanić.

Ona je naglasila da su studenti i ove godine organizovali akciju prikupljanja paketića za decu Kosmeta, pod nazivom "Studenti za decu Kosmeta" i da se to realizuje u svim visokoškolskim ustanovama.

"Paketići bi trebalo da budu uručeni deci na Kosovu i Metohiji pred Srpsku novu godinu", rekla je Smiljanić i dodala da je prošle godine prikupljeno 4.119 paketića i  da će ove godine taj broj biti premašen.

 

Komentari (0)

Srbija