Društvo

"Trud se na kraju isplati": Andreji su desetke u indeksu na medicini bile put do stalnog posla i željene specijalizacije

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

26/10/2023

-

10:00

"Trud se na kraju isplati": Andreji su desetke u indeksu na medicini bile put do stalnog posla i željene specijalizacije
Ilustracija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Andreja Andrejić (26) iz Mladenovca Medicinski fakultet u Beogradu završio je sa prosečnom ocenom 9.63. On je jedan od mladih lekara koji će dobiti ugovor o radu u okviru Programa zapošljavanja najuspešnijih diplomaca medicinskih fakulteta - "100 najboljih" koji realizuje Ministarstvo zdravlja.

Mladi lekari posao će dobiti u bolnicama, kliničkim centrima i domovima zdravlja od Subotice do Preševa. Najviše su birali specijalizacije iz radiologije, pedijatrije, fizikalne medicine, anesteziologije, kardiologija, hematologija, nefrologija, ginekologija, psihijatrija

Andreja Andrejić posao je dobio u Institutu za mentalno zdravlje, a izabrao je specijalizaciju iz dečje i adolescentne psihijatrije.

"Zanimljiva mi je dečja psihijatrija. Drugačija je od bilo koje druge grane medicine. Pronašao sam se u njoj, osećam da mi leži. Volim da pričam sa ljudima, lako mi se otvaraju, tako mi bar deluje", objašnjava Andreja za Euronews Srbija kako je odabrao specijalizaciju.

A u njegovom indeksu skoro da nema druge ocene osim 10. Kroz osmeh kaže da mu nije bilo teško, da je uvek voleo da uči, da lako savladava gradivo. Za psihijatriju kaže da je grana budućnosti.

Instagram.com/styleofandrew

Andreja Andrejić

"Sve više odraslih, ali i dece imaju problem sa mentalnim zdravljem. Zahvaljujući društvenim mrežama sada se više govori o tome", naveo je on.

Ugovori za 100 najboljih

U Palati Srbija danas će 100 najboljih diplomaca medicinskih fakulteta iz cele Srbije dobiti ugovor o radu, a svako od njih mogao je i da bira specijalizaciju. 

"To je lep gest Ministarstva zdravlja što najbolji studenti imaju priliku da se zaposle i dobiju specijalizaciju koju žele. Konačno se prepoznaje trud i rad i šalje poruka da se to na kraju isplati", priča Andreja.

Priznaje da je razmišljao o odlasku iz zemlje, ali da nikada nije preduzeo konkretne korake da to zaista realizuje. 

profimedia

 

"Mislim da sada za tim nema potrebe. Ostajem u Srbiji", kaže on.

Kako bi sprečili odlazak mladih lekara u inostrastranstvo Ministarstvo zdravlja 2018. godine pokrenulo je Program zapošljavanja najuspešnijih diplomaca medicinskih fakulteta i srednjih medicinskih škola. 

Za četiri godine zaposleno više od 800 lekara

U okviru programa od 2018. godine do juna 2022. godine zaposleno je 811 doktora medicine i 1.650 medicinskih sestara/tehničara. 

U aprilu ove godine zaposleno je 100 mladih lekara i 100 medicinskih sestara sa najboljim prosekom tokom školovanja.

"Ministarstvo zdravlja na ovaj način podržava najuspešije diplomce koji svojim radom, znanjem i zalaganjem postigli izuzetne naučne i akademske rezultate i omogućava im da nastave usavršavanje u oblasti medicine u okviru državnog sistema zdravstvene zaštite", kažu u Ministarstvu zdravlja.

profimedia

 

Dodaju da su prethodno urađene analize i koji specijalisti nedostaju zdravstvenim ustanovama, te da su se trudili da usklade želje diplomaca sa potrebama zdravstvenog sistema.

"Kada smo radili analizu kadrovske obezbeđenosti zdravstvenih ustanova i intervjue sa diplomcima trudili smo se da uskladimo zelje diplomaca sa potrebama zdravstvenog sistema, u smislu da diplomac bude raspoređen za deficitarne grane medicine. Raspoređeni su na radiologiji, pedijatriji, fiziklanoj medicini, anesteziologiji, kardiologiji, hematologiji, nefrologiji, ginekologija, psihijatriji", kažu u Ministarstvu zdravlja. 

Komentari (0)

Srbija