Politika

Posao za 700 mladih diplomaca medicinskih fakulteta i srednjih škola: "Vi ste najbolji među najboljima"

Komentari

Autor: Tanjug

28/12/2021

-

12:43

Posao za 700 mladih diplomaca medicinskih fakulteta i srednjih škola: "Vi ste najbolji među najboljima"
Pacijenti sa Kovidom-19 - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

U okviru Programa zapošljavanja najuspešnijih diplomaca medicinskih fakulteta i srednjih škola, danas posao dobija 700 mladih - 200 najboljih diplomaca medicinskih fakulteta i 500 najuspešnijih diplomaca srednjih medicinskih škola. Ugovore o radu, na svečanosti u Palati Srbija, uručio im je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Svečanosti, koja je počela intoniranjem himne "Bože prave", prisustvovali su i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, dekani medicinskih fakulteta, najbolji diplomci... Dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Lazar Davidović poručio je mladima da su oni najbolji među najboljima, koje ova zemlja ima i koji bi u budućnosti trebalo da je učine još lepšom i boljom.

"Ovim zaposlenjem dobili ste najbolji pretpraznični poklon. Iskoristite praznike, a onda prionite na posao da ispunite svoje ambicije, ali i ono što se od vas očekuje", rekao je Davidović.

Najbolji diplomci medicine u Srbiji, sa prosekom 9,5 i 10, imali su priliku da kroz direktan razgovor sa ministrom zdravlja i direktorima zdravstvenih ustanova iskažu svoja interesovanja u pogledu specijalističkih studija i ustanove u kojoj će graditi svoju karijeru lekara. Diplomci sa medicinskih fakulteta iz Beograda, Prištine, Niša, Kragujevca i Novog Sada dobiće posao u nekoj od zdravstvenih ustanova i priliku za stručno usavršavanje kroz besplatnu specijalizaciju i doktorske studije.

U okviru programa koji je Ministarstvo zdravlja pokrenulo 2018. godine, ukupno je u zdravstvenim ustanovama zaposleno 711 diplomaca medicine i 1.400 najboljih medicinskih sestara/tehničara. Iz ministarstva poručuju da će već početkom sledeće godine, u još jednoj akciji zapošljavanja koju organizuje resorno ministarstvo, i diplomci sa prosekom iznad 8 dobiti priliku da se zaposle.

U okviru tog konkursa prijavilo se više od 1.000 mladih lekara, a kako kažu iz ministarstva zdravlja, svi oni biće zaposleni u domaćem zdravstvu.

"Prepoznat nas trud, ostvarujemo snove"

Najbolji diplomci, 200 budućih lekara i 500 medicinskih sestara i tehničara, koji su danas dobili ugovore o radu, zadovoljni su što je država prepoznala njihov trud i "neprospavane noći nad knjigom", i dodaju da danas dobijaju posao koji su sanjali šest godina. U ime najboljih na svečanosti se obratila dr Milica Markagić koja je poručila da mladima program daje veru i vraća nadu da se prave vrednosti i dalje cene.

"Neko je umeo da prepozna naš trud i neprospavane noći nad knjigom. Danas dobijamo posao koji smo sanjali pre šest godina kada smo upisivali medicinu. Danas nam je data prilika da svoje snove ostvarimo u željenom gradu baveći se željenom specijalizacijom”, istakla je dr Markagić.

Ona će svoju profesionalnu karijeru započeti u KBC "Kosovska Mitrovica", na odeljenju anesteziologije. Pored najboljih diplomaca sa medicinskih fakulteta, ugovore je dobilo i 500 najboljih diplomaca srednjih medicinskih škola, a među njima je i Filip Ninković, koji će kao medicinski tehničar raditi u Institutu za majku i dete.

"Zahvaljujem se Ministarstvu zdravlja i državi što su omogućili da svoje karijere započinjemo u svojoj državi. Ovaj program je veliki podsticaj svim kolegama koji i dalje vredno uče i rade", poručio je on.

Komentari (0)

Srbija