Društvo

"Osam meseci u godini udišemo prekomerno zagađen vazduh": Grad u Srbiji koji nema državnu mernu stanicu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Ljiljana Pavlović

28/10/2023

-

08:10

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Leskovac je 2022. godine bio najzagađeniji grad u Evropi, pokazuje godišnji izveštaj Agencije za zaštitu životne sredine o kvalitetu vazduha. Podaci lokalne samouprave, međutim, govore da je vazduh u ovom gradu prvog kvaliteta. To je zato što Leskovac nema državnu mernu stanicu i kontinuirana merenja, a takozvana indikativna merenja koja se rade u ovom gradu, po našoj zakonskoj regulativi, ne ulaze u ocenu kvaliteta vazduha.

Zato sve više građana postavlja male merne stanice kako bi u svakom trenutku znali da li izlazak napolje može da ugrozi njihovo zdravlje. Kako pokazuju te merne stanice ovih dana u gradu se diše punim plućima. Ipak, Leskovac je češće u crvenoj ili ljubičastoj, nego u zelenoj i žutoj zoni.

"Od 365 dana u godini, 237 dana građani Leskovca su udisali prekomerno zagađen vazduh na dnevnom nivou. To je skoro osam meseci", kaže Dejan Lekić iz nacionalne ekološke asocijacije, autor publikacije xEco vazduh.

Građani su odlučili da sami postave merače kvaliteta vazduha, jer državnih još nema. 

Dragoljub Gajić iz Udruženja "Zeleni ustanak" kaže da ne postoji ni inicijativa Gradske uprave da je Leskovac dobije u skorije vreme.

Zagađenje iznad dozvoljenog

"Merenja se rade kontinualno, ali se usrednjavaju na sat vremena i ti podaci se šalju prema različitim portalima i građanima", kaže on za Euronews Srbija i dodaje da skala ide u ljubičasto tokom zime skoro svaki drugi dan.

Ti se podaci, kaže, tek 10 do 15 odsto razlikuju od zvaničnih. I rezultati merenja kvaliteta vazduha Agencije za zaštitu životne sredine pokazuju da je zagađenje iznad dozvoljenog.

"U Leskovcu je izmerena srednja godišnja vrednost PM10 čestica 77 mikrograma u metru kubnom, uredba o monitoringu i kvalitetu vazduha dozvoljava da ta vrednost bude maksimalno 40. Dakle, skoro duplo više", upozorava Lekić.

Euronews

 

Međutim, rezultati merenja lokalne samouprave mogu da budu potpuno različiti od državne agencije.

"Kvalitet vazduha u Leskovcu zavisi koja merenja gledate. Ako gledate merne stanice grada, kojih je četiri, vazduh je prvog kvaliteta, čist, neznatno zagađen. Ako gledate rezultate indikativnih merenja PM čestica, koje je takođe uveo grad, onda smo najzagađeniji grad u Evropi", kaže Ana Pecarski iz Udruženja "Tim 42" Leskovac.

Indikativna merenja, koja se vrše osam nedelja ravnomerno raspoređenih u toku godine, po našim propisima se, za sada, ne uključuju u ocenu kvaliteta vazduha. S druge strane, gradske merne stanice ne daju najvažniji podatak - koncentraciju PM čestica, koje su i najštetnije.

Povećan broj respiratornih bolesti

Grad je, ipak, februara prošle godine usvojio Kratkoročni akcioni plan za zaštitu vazduha. Iz Udruženja Tim 42 traže da se građani blagovremeno informišu o kvalitetu vazduha i merama za zaštitu zdravlja.

"Hoćemo da izađemo iz tog začaranog kruga da se bavimo merenjima i da se bavimo time da unapređujemo kvalitet vazduha jer je to ono što će da nam sačuva živote", navela je Pecarski.

Euronews

 

Da je Leskovac i ovde u crvenoj zoni, govore podaci gradskog Zavoda za javno zdravlje da je u zimskim mesecima više nego duplo povećan broj respiratornih bolesti.

Iz Gradske uprave Leskovca za zaštitu životne sredine na pitanje Euronews Srbija šta je urađeno od usvajanja Kratkoročnog plana za zaštitu vazduha, odgovaraju da je podneta molba nadležnom Ministarstvu za proširenje državne mreže mernih mesta i da će grad u narednom periodu postaviti automatsku mernu stanicu.

Dugoročno se, kažu, radi i na ozelenjavanju površina i uklanjanju divljih deponija. U odgovoru navode i da je koncentracija suspendovanih, PM10 čestica od ukupno 56 merenja u 37 bila iznad granične vrednosti, a u 23 i iznad tolerantne vrednosti.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija