Politika

Vujović: Veliki projekti u gradovima koji beleže zagađenje u vazduhu

Komentari

Autor: Tanjug

26/04/2023

-

15:40

Vujović: Veliki projekti u gradovima koji beleže zagađenje u vazduhu
Irena Vujović - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović danas je, prilikom potpisivanja ugovora sa predstavnicima 27 jedinica lokalne samouprave za zamenu kotlarnica u javnim ustanovama i 19 jedinica lokalne samouprave za zamenu individualnih ložišta, rekla da će se veliki projekti raditi u gradovima koji beleže prekoračenje propisane granične vrednosti zagađujućih materija u vazduhu.

U saopštenju Ministarstva zaštite životne sredine je navedeno da je Vujović istakla da će resorno ministarstvo i ove godine nastaviti da sprovodi značajne projekte, u cilju poboljšanja kvaliteta vazduha.

"U Valjevu subvencionišemo zamenu i rekonstrukciju kotlarnice u kasarni Vojvoda Živojin Mišić, u Nišu konverziju energenta u kotlarnici Univerziteta, u Užicu izgradnju gasne kontejnerske kotlarnice u Narodnom pozorištu", rekla je Vujović.

Kako ističe Vujović, zamena kotlarnica u velikom broju škola, vrtića, domova zdravlja širom zemlje će najmlađim i najstarijim sugrađanima doneti bolje grejanje i čistiji vazduh.

U cilju poboljšanja kvaliteta vazduha, Ministarstvo za zaštitu životne sredine je ove godine opredelilo 220 miliona dinara za sufinansiranje zamene kotlova u javnim ustanovama i 170 miliona dinara za sufinansiranje zamene individualnih ložišta.

U saopštenju Ministarstva za zaštitu životne sredine su rekli da će Ministarstvo subvencionisati projekat zamene i rekonstrukcije kotlarnice u kasarni „Vojvoda Živojin Mišić“ u Valjevu, a gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković je istakao da je ovaj projekat od velkog značaja za Valjevo.

"Više od 200 miliona dinara smo uložili u poslednje dve godine, od rekonstrukcije kotla u Gradskoj toplani, prelaska sa mazuta na komprimovani gas, preko proširenja toplovodne mreže i priključenja javnih ustanova, Zavoda za javno zdravlje, Nacionalne službe za zapošljavanje i Istorijskog arhiva, do konkursa koji se odnose na zamenu kotlova u individualnim ložištima", rekao je Gojković.

Zamena kotlarnica biće sprovedena i u Nišu, gde će biti zamenjena kotlarnica u zgradi Univerziteta, a gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je tom prilikom rekla da je zamena kotlarnice u Rektoratu važna jer je ona najveći zagađivač u Nišu.

"Prošle godine je zamenjeno 178 individualnih ložišta i to je Nišu jako značilo jer je smanjena emisija štetnih gasova. Ove godine ćemo nastaviti ovaj trend i verujemo da ćemo kroz koju godinu imati potpuno čistu životnu sredinu u gradu Nišu", rekla je Sotirovski.

U opštini Kula biće zamenjeni kotlovi na ugalj kotlovima na gas u Domu zdravlja i u centru naseljenog mesta, a predsednik opštine Kula Damjana Miljanovića je tim povodom rekao da je cilj da sve javne ustanove u ovoj oblasti pređu na gas.

Ministarstvo je zaštitu životne sredine je subvencionisalo projekat zamene kotla na gas u predškolskoj ustanovi „Plavi čuperak“ u opštini Titel, a zamenik predsednika opštine Titel Bogoljub Marković rekao je da su sredstva koja dolaze od Ministarstva zaštite životne sredine značajna jer se ova opština nalazi u trećoj kategoriji razvijenosti.

Ministarstvo će subvencionisati i unapređenje sistema grejanja u Osnovnoj školi „Nadežda Petrović“ u Velikoj Plani i tim povodom je predsednik opštine Velika Plana Igor Matković rekao da je ova saradnja finansijski i ekonomski značajna za opštinu, zaključili su u saopštenju iz Ministarstva zaštite životne sredine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija