Društvo

Direktorka RFZO: Izlazi nova lista lekova na teret zdravstvenog osiguranja

Komentari

Autor: Tanjug

03/11/2023

-

16:37

Direktorka RFZO: Izlazi nova lista lekova na teret zdravstvenog osiguranja
Lekar - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Direktorka Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja (RFZO) Sanja Radojević Škodrić najavila je danas na Trećem nacionalnom onkološkom Forumu - “Požuri, molim te”, da ove godine izlazi nova lista lekova na teret zdravstvenog osiguranja.

Radojević Škodrić je na događaju koji je organizovao Forum pacijenata Srbije, uz podršku Udruženja medikalnih onkologa Srbije poručila da je planirano da prvo puste "of lejbel" (off label) lekove, pa onda terapijske alternative i na kraju inovativne lekove.

"Nemamo vremena, budžet moramo da potrošimo, ali iz tog razloga će izaći jedna lista. Trenutno se završava analiza stavljanja novih inovativnih lekova. U periodu od 2007. do 2015. godine stavljen je ukupno 21 lek na listu lekova, a od 2017. do 2023. godine, čak 81 inovativni lek. Ono što nedostaje i gde nema uopšte pomaka, jeste registar malignih pacijenata, a da ga imamo, naš posao bi bio mnogo lakši", rekla je direktorka RFZO.

Na forumu je govorila ministarka zdravlja Danica Grujičić koja je istakla da bez primarne zdravstvene zaštite koja će biti dostupna svima, nikako nije moguće da se ima dobar skrining.

"Rezultati istraživanja su pokazali da 80 odsto ispitanika najviše veruju svom izabranom lekaru. Prvo što moramo da uradimo je promena koeficijenata i kolektivnog ugovora specijalistima iz domova zdravlja i izjednačiti ih sa specijalistima koji rade u sekundarnim i tercijalnim centrima. S druge strane, moramo organizovati primarnu zdravstvenu zaštitu da ona zaista bude dostupna", navela je Grujičić.

Dodala je da je to glavni razlog zbog kog skrininzi ne uspevaju, jer kako je navela, nekome iz sela koje je od nekog većeg grada udaljeno 70 kilometara, teško je da ode na njega.

 "Moramo mi organizovati transport ili poslati u to selo pokretni mamograf, na primer. Sledeći Zakon o zdravstvenoj zaštiti spušta specijalnosti kao što su interna medicina, neurologija, psihijatrija, očne i ušne bolesti, medicinu sporta i rada, kao i fizijatriju na nivo doma zdravlja, tako da će dosta stvari moći da se završi zapravo u domovima zdravlja. Promenili smo pravilnik o subspecijalizacijama kako bismo nadomestili, uslovno rečeno, neznanje lekara opšte prakse", navela je Grujičić.

Euronews/Printscreen

 

Dodala je da je donet i novi pravilnik o neregistrovanim lekovima koji nama omogućavaju da ne dođemo u situaciju budemo deficitarni i da zavisimo samo od Zapadne Evrope.

"Možemo da uvozimo lekove i iz Kine, Indije i Rusije. Nije tačno da su to lekovi manjeg kvaliteta. Sve osnovne supstance koje mi uvozimo sa Zapada, prave se u Indiji i Kini. To će nam omogućiti da dođemo do jeftinijih lekova", rekla je ministarka.

Prioritetni lekovi

Predsednik Republičke stručne komisije za onkološke lekove Nenad Mijalković rekao je da je komisija poslala RFZO listu sa 24 prioritetne indikacije koju treba staviti na listu lekova u narednom periodu.

"Međutim, znajući da su finansijska sredstva Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje ograničena, poslali smo osam prioriteta za koje smatramo da je neophodno da se nađu na listi lekova RFZO već od 2024, godine", istakao je Mijalković.

Potpredsednica Foruma pacijenata Srbije Olja Ćorović poručila je da je vreme u lečenju raka najvažniji resurs i saveznik.

"Znamo da godinama ponavljamo da je rak izlečiv ako se otkrije na vreme. Ipak, vreme za onkološke pacijente u Srbiji je i dalje nepremostiv protivnik, jer se dešava da se pacijenti kasno obrate lekaru, a onda provedu više meseci u procesu dijagnostike, brojnih pregleda, konzilijuma, laboratorija, uputa i komisija", navela je Ćorović.

Dodaje da nakon toga, lekari mogu samo da konstatuju da je bolest uznapredovala i da je neophodno da se radi na prevenciji, skriningu, ali i na što boljem statusu pacijenata.

profimedia

 

Na forumu su govorili i predsednik Udruženja medikalnih onkologa Srbije Davorin Radosavljević, načelnica odeljenja za savremene terapije Klinike za pulmologiju UKC Milica Kontić, Ljiljana Stamatović sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, Predrag Slijepčević iz Udruženja obolelih od akutnih leukemija "Leuka",  Ana Dornik iz Udruženja Žena za borbu protiv raka dojke "Žena uz Ženu”, Gorica Dokić iz Udruženja građana za borbu protiv raka jajnika i grlića materice "Progovori", Savo Pilipović iz Udruženja pacijenata obolelih od melanoma i Đurđina Jovanović iz Udruženja za borbu protiv raka pluća "Punim Plućima".

Cilj foruma bio je okupljanje stručnjaka, predstavnika države i udruženja pacijenata, kako bi zajedno radili na smanjenju smrtnosti od onkoloških bolesti i povećali dostupnost savremenih terapija.

U okviru foruma održana su dva panela - na prvom su se govornici bavili pitanjem "Kako smanjiti visoku smrtnost od onkoloških bolesti?",  dok se drugi bavio temom “Kako povećati broj pacijenata koji se leče savremenim terapijama”.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija