Društvo

Srbija i Republika Srpska uskoro grade hidroelektranu Buk Bijela na Drini

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/11/2023

-

15:52

Srbija i Republika Srpska uskoro grade hidroelektranu Buk Bijela na Drini
MRE/Emilija Jovanović - Copyright MRE/Emilija Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je danas sa ministrom energetike Republike Srpske Petrom Đokićem o zajedničkim projektima u oblasti energetike i izgradnji hidroelektrane Buk Bijela na gornjem toku reke Drine, saopštili su iz ministarstva.

"Izgradnjom HE Buk Bijela proizvodni kapaciteti obe elektroprivrede, i Srbije i Republike Srpske, koje realizuju ovaj projekat biće značajno osnaženi, što će doprineti većoj energetskoj stabilnosti i nezavisnosti. Trećina našeg energetskog miksa je iz hidroenergije, koja je čist izvor energije i mi ćemo uložiti dodatne napore da se u realizaciji ovog projekta s naše strane prevaziđu izazovi, kako bi Srbija, odnosno Elektroprivreda Srbije mogla da krene u gradnju ove hidroelektrane čim se stvore preduslovi i sa strane naših partnera", rekla je Đedović Handanović.

Ministar Đokić istakao je da upravo zajednički projekti, o kojima je na sastanku bilo reči, doprinose jačanju odnosa, te afirmaciji energetskih politika Republike Srpske i Srbije. Prema njegovom rečima, projekat kao što je izgradnja HE Buk Bijela ima mnogo širi značaj od regionalnog i potrebno je, stalnom komunikacijom i dogovorima, osigurati njegovu nesmetanu realizaciju, kao i realizaciju drugih projekata koji su od interesa za obe strane.

Đedović Handanović i Đokić su se složili da postoji značajan potencijal za zajedničke projekte i inicijative, koji će doprineti održivom razvoju i smanjenju zavisnosti od fosilnih goriva.

Komentari (0)

Srbija