Društvo

Izvoz IKT sektora do kraja godine 3,8 milijardi dolara, Srbija formira Bio4 biotehnološki kampus

Komentari

Autor: PR

08/11/2023

-

14:05

Izvoz IKT sektora do kraja godine 3,8 milijardi dolara, Srbija formira Bio4 biotehnološki kampus
Izvoz IKT sektora do kraja godine 3,8 milijardi dolara, Srbija formira Bio4 biotehnološki kampus - Copyright Vojislav Simić, PC Press

veličina teksta

Aa Aa

Otvorena je jubilarna deseta regionalna konferencija BIZIT 2023 "Znanje vredi, neznanje košta!" u Hotelu Jugoslavija, koja okuplja vodeće stručnjake i ključne ljude iz domaćeg IT-ja i IT biznisa.

Pozdravni govor na samom otvaranju BIZIT konferencije je održao Ministar informisanja i telekomunikacija Prof. dr Mihailo Jovanović. Pozdravljajući prisutne, govorio je o planovima resornog ministarstva, kao i generalnim planovima za razvoj u narednom periodu.

"Vlada republike Srbije je prepoznala Četvrtu industrijsku revoluciju kao razvojnu šansu i orijentisani smo prema ekonomiji znanja jer su znanje i kreativnost naš najmoćniji resurs i motor razvoja naše ekonomije. 2017. godine smo postavili digitalizaciju i obrazovanje za naše najveće prioritete, transformišući radno-intenzivnu ekonomiju u ekonomiju znanja, na čemu najveće zasluge ima IKT sektor. On je postao naš najvažniji resurs i najbrže rastući sektor, te najvažniji izvozni sektor, sa prošlogodišnjim ukupnim izvozom od 2,7 milijardi evra, a ove godine je izvoz veći za 34% u odnosu na prošlu godinu. Procene su da će na kraju ove godine ukupan izvoz sektora biti 3,8 milijardi evra. Broj zaposlenih u ovom sektoru je čak 107 hiljada."

"Investirali smo u digitalnu i inovacionu infrastrukturu, reforme u sektoru lokalne uprave i prosvete, razvoj elektronske uprave, širenje telekomunikacione infrastrukture. Ulagali smo u digitalnu pismenost, reformu obrazovnih programa, u startap i inovacionu zajednicu, te povoljno poslovno okruženje ali i razvoj veštačke inteligencije i bezbednost. Ovim ciljevima ostajemo posvećeni i u narednom periodu", rekao je ministar Jovanović.

"U 2024. godini nameravamo da radimo na proširenju platforme i nabavci superkompjutera broj 2 u republici Srbiji. Naša inicijativa da se startapima omogući rad na nacionalnoj platformi za veštačku inteligenciju je proglašena za jednu od 9 najinovativnijih inicijativa iz celog sveta. Otključavamo i potencijal biotehnologije – razvijamo biomedicinu, biotehnologiju, bioinformatiku i biodiverzitet. Razvili smo koncept Bio4 kampusa koji će u Beogradu na jednom mestu okupiti 4 fakulteta, 8 naučnih instituta, ekstenziju naučno-tehnološkog parka za bioteh startape i razvojna odeljenja domaćih i globalnih medicinskih i biotehnoloških kompanija. Ovaj projekat će dodatno ojačati našu ekonomiju i konkurentnost i biti centar razvoja u godinama koji dolaze," rekao je ministar, završavajući obraćanje.

Uvodno predavanje na temu "Makro-ekonomske perspektive sa osvrtom na Srbiju i IT industriju" je održao član Fiskalnog saveta Republike Srbije, Nikola Altiparmakov.

"Ne samo u Srbiji, već u celoj Evrozoni se očekuje ubrzavanje privrednog rasta u narednoj godini, dok se u Americi i Kini očekuje usporavanje. Ipak, treba znati da je priroda privrednih ciklusa imanentno nepredvidiva i da se ne može sa potpunom sigurnošću garantovati da li će ekonomija ubrzati ili usporavati, posebno imamo li u vidu tako nepredvidive događaje i stanje u svetu. Kao što znamo, inflacija se povećala u čitavom svetu i centralne banke moraju da povlače novac kako bi inflaciju stavile pod kontrolu. Strah koji imaju centralne banke je da se ne ponovi epizoda iz 70-ih godina sa tri talasa inflacije sa svakim narednim višim od prethodnog. Otuda i ovoliko povećanje kamatnih stopa, koje prati nizak privredni rast."

Govoreći o značaju AI-ja, istakao je: "Kada pogledamo američku berzu, ona ima rast, ali taj rast guraju IT kompanije. Zapravo, ako bismo oduzeli kompanije koje se oslanjaju na veštačku inteligenciju, američka berza bi stagnirala ove godine! To govori dovoljno o značaju koji AI ima na globalni razvoj i perspektive. Možda će veštačka inteligencija ugasiti neka radna mesta, ali nema sumnje da će, kao i svaki razvoj tehnologije, dovesti do otvaranja novih i boljih radnih mesta i da će doprineti rastu životnog standarda u narednim decenijama, te da će imati povoljan uticaj na tržište kapitala. Čak 70% prinosa na američkoj berzi vuče 7 IT giganata, oni su ti koji imaju rast, dok ostatak berze stagnira, čak je i u manjem padu."

Altiparmakov je izdvojio kompaniju Nvidia kao jednog od vodećih kreatora AI čipova sa ogromnom berzanskom evaluacijom, ali upozorio da je uvek moguć disruptivan uticaj konkurenata, pošto nikada nije sigurno da li će biti održane tolike stope rasta, odnosno da li će se pojaviti konkurencija koja će ugroziti njene monopolske pozicije.

Prvog dana se govorilo o data centrima, IT infrastrukturi, multicloud-u, ali i cyber bezbednosti i pametnim gradovima. O mrežnoj opremi i ključnim transformacionim procesima za rad savremenog data centra, njihovoj zaštiti kao i uopšteno o sajber bezbednosti govoriće eminentni stručnjaci iz kompanija Vesimpex, Rittal, Schneider Electric, Enel PS, Vertiv, Konvereks, TRS, Cambium Networks, Aikom, D-Link, Logo, Pulsoc i mnogi drugi.

Posebno mesto u programu prvog dana BIZIT-a zauzela je tema eZdravlja. Nakon uvodnog predavanja pod nazivom "Digitalizacija zdravstvenog sistema“ u kojoj ćemo analizirati stanje eZdravstva u izabranim zemljama i kod nas organizovaće se javna debata pod nazivom "Srbija kula zdravlja“ u kojoj će učestvovati predstavnici kompanija kao što su Roche, MediGroup zdravstveni sistem, Heliant, Galenika, Zajednička advokatska kancelarija Mavrenski i Saradnici – MNA i Schneider Electric.

Drugog dana, 9. novembra, govorićemo o poslovnim rešenjima – ERP, CRM, BPM, WMS, DMS. Na našem tržištu u ponudi je mnoštvo softvera ERP klase, s više od 100 ponuđača koji prodaju i/ ili implementiraju globalna, regionalna ili lokalna ERP rešenja. Svaki od ERP softvera poseduje značajne funkcionalnosti, one rade na različitim sistemima za upravljanje bazama podataka, mogu biti lokalna ili cloud rešenja... Tražimo odgovore na pitanja da li vam je i zbog čega potreban sistem za upravljanje dokumentima, koji tip rešenja je odgovarajući za vaše poslovanje, kako uspešno implementirati CRM, zašto implementacije često ne uspevaju i „ne rade posao“, koje su faze uvođenja ERP rešenja, u čemu se ERP sistemi razlikuju... Eminentni stručnjaci iz kompanija koje se dugi niz godina bave kreiranjem i implementacijom rešenja – AB Soft, GoPro, IIB, Kameleon Solutions, Datalab, Unimaze (koji imaju poslovno rešenje za razmenu e-faktura i e-dokumenata koje proširuje funkcionalnosti ERP rešenja i podiže produktivnost) odgovoriće na mnoga pitanja iz domena izbora i upotrebe poslovnog softvera.

Glavna tema koja zaokružuje sve ove pojedinačne teme na BIZIT konferenciji jeste AI. Celokupan program BIZIT-a biće u znaku veštačke inteligencije jer su mnoge firme, koje će se predstaviti, svoje standardne programe inovirale i inkorporirale AI u svoja rešenja.

Deseti BIZIT trajaće dva dana, tokom kojih će posetioci moći da prate prezentacije govornika, ali i da imaju sastanke "jedan na jedan" sa učesnicima od kojih iz prve ruke mogu saznati ono što ih interesuje i što je vezano za njihov biznis. Na jubilarnom desetom BIZIT-u osim stručnih prezentacija i panel diskusija puno pažnje smo posvetili tome da se svi prisutni osećaju kao kod kuće. Za početak, akustični duo Imperial Strings, divnom muzikom će oplemeniti svečano otvaranje i zatvaranje konferencije. Posebno zabavno biće druženje sa Urošem Petrovićem koji, kao i prošle godine, samo za učesnike BIZIT-a priprema "vežbe za mozak", koje će nam probuditi sve vijuge i doneti vredne nagrade. Nakon rada sledi zasluženo opuštanje – na kraju drugog dana konferencije, za sve učesnike biće organizovana velika žurka uz bend Marka Louisa.

Komentari (0)

Srbija