Društvo

Ugostitelji u Novom Pazaru bojkotuju određene proizvode zbog sukoba na Bliskom istoku: "Nek se zna na čijoj smo strani"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/11/2023

-

17:45

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Zbog sukoba na Bliskom istoku, pojedinih popularnih proizvoda više neće biti u većini ugostiteljskih objekata u Novom Pazaru. Ugostitelj iz ovog grada Enes Hamidović kaže za Euronews Srbija da je u Palestini ubijeno više od 10.000 civila, od toga preko 4.000 dece, i kako naovdi, to je glavni razlog bojkota. 

Takođe, dodaje, na crnoj listi novopazarskih ugostitelja našla su se neka od najpopularnijih pića, iza kojih veruju da stoje oni koji podrzavaju Izrael. Ugostitelji su, kaže svesni, veličine tržista koje pokrivaju, ali dodaje da ovaj čin ima simboličnu poruku.

"Mi smo kap u moru za te tako velike kompanije, da samim bojkotom nećemo moći puno da učinimo, ali da se barem zna na čijoj smo strani", kaže on.

Koordinator NVO Forum 10 Teo Taraniš  kaže da postoje dva osnovna razloga za bojkot određenih proizvoda, a to su solidaronost  i emotivna, odnosno religiska veza loklanog stanovnista u Novom Pazaru sa stnovnistvom Palestine.

"Efekti tog bojkota su verovatno mali i zanemlarljivi, ali se šalje simbolika da bi trebalo stati u solidarnost sa palestinskin narodnom. Vrlo se malo razmišlja u ovom trenutku, jer su ljud poneseni emocijma, da li takva vrsta bojktoa ima negativne posledice na zajednicu, pa i na same ugostitelje na dugorčnom periodu zbog svih turista koji dolaze u Novi Pazar", rekao je Taraniš.

Građani koji su govorili za Euronews Srbija nedvosmisleno podržavaju bojkot poroizvoda kompanija za koje smatraju da podržavaju Izrael,  ali isto tako jasno i glasno osuđuju  sve napada na civilne žrtve za obe strane.

"Svaka žrtva je nedužna. Normalno je da mi je žao. Osuđujem i ono što se dešava sa žrtvama na izraelskoj strani. Svaki čin zločina treba osuditi bez obzira na kojoj se strani nalazi", rekao je jedan od građana Novog Pazara.

Osim bojkota, Novopazararci na različite načine iskazuju solodarnost sa Palestincima. Organizovana su do sada tri protesta, humanitarne akcije, kao i istiacaanje zastava kako po  ulicama i stambenim zgradama tako i na stadionu na fudbalskim utakmicama.

Komentari (0)

Srbija