Društvo

Na koliko novca sada mogu da računaju porodice koje primaju socijalnu pomoć?

Komentari

Autor: S.T.

09/11/2023

-

12:15

Na koliko novca sada mogu da računaju porodice koje primaju socijalnu pomoć?
Ilustracija - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Porodice koje primaju socijalnu pomoć mogu računati na neznatno povećanje novčanih primanja u narednom periodu. Rešenje je objavljeno u Službenom glasniku, a kako kažu reč je o usklađivanju sa indeksom potrošačkih cena u prethodnih šest meseci.

Socijalna pomoć za pojedinca, odnosno nosioca prava u porodici, sada iznosi 11.445 dinara (prethodno 11.122 dinara), dok za svaku narednu odraslu osobu u porodici iznosi 5.723 dinara (prethodno 5.561 dinar) . Za dete do 18 godina socijala pomoć je 3.434 dinara ( prethodno 3.337). Prethodno usklađivanje bilo je u aprilu ove godine.

U Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja kažu da pravo na novčanu socijalnu pomoć mogu da ostvare lica koja ispunjavaju uslove propisane Zakonom o socijalnoj zaštiti, a koja su nadležnom centru za socijalni rad podnela zahtev za priznavanje tog prava.

Neki od uslova za ostvarivanje prava na socijalnu pomoć su: potvrda o nezaposlenosti, odnosno da su prijavljeni Nacionalnoj službi za zapošljavanje kao nezaposlena lica, da nisu odbili ponuđeno zaposlenje, da im radni odnos nije prestao njihovom voljom ili saglasnošću ili njihovom krivicom.

Zatim da ne poseduju nepokretnost u površini većoj od 0,5 hektara (ili ako poseduju nepokretnost u površini većoj od 0,5 hektara da su dali saglasnost za upis hipoteke), da ne poseduju pokretnu stvar veće vrednosti (motorno vozilo) čija je vrednost veća od šestostrukog iznosa novčane socijalne pomoći za pojedinca odnosno porodicu.

Među uslovima su i da nisu prodali, poklonili ili se odrekli prava na nasleđe nepokretne imovine, da nisu zaključili ugovor o doživotnom izdržavanju, da prosečni mesečni prihod u periodu od tri meseca pre podnošenja zahteva, pojedinca odnosno porodice, nije veći od iznosa novčane socijalne pomoći za pojedinca odnosno porodice. Maloleletna lica do 26. godine koja su na školovanju neophodno je da dostave potvrde o školovanju.

Komentari (0)

Srbija