Društvo

Makabi večeras igra prvu utakmicu u Srbiji kao "domaćin": "Beograd prepoznat kao bezbedan i siguran grad"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/11/2023

-

18:10

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Košarkaši Makabija večeras igraju prvu utakmicu kao domaćini u Beogradu u okviru Evrolige. Dva kluba iz Izraela, Makabi i Hapoel, odlučila su da utakmice igraju u Srbiji, zbog rata koji se trenutno vodi na Bliskom istoku. Utakmica Makabija i Bajerna, iz bezbednosnih razloga odigraće se bez publike. 

Odlukom Evrolige i FIBA Liga šampiona da će Beograd biti domaćin izraelskim klubovima u evropskim takmičenjima, a zbog jačanja antisemitizma i islamofobije širom sveta, postavlja se pitanje da li Beograd može da ispuni bezbednosne uslove za nastavak takmičenja dva kluba.

Govoreći o bezbednosnim rizicima predstojećih utakmica, vojni analitičar Vlade Radulović kaže za Euronews da se stvorilo previše euforije u javnosti oko ovog događaja. 

"Koliko sam čuo, predstavnici oba kluba su zadovoljni izuzetnom saradnjom sa, pre svega, našim organim. Dakle sa policijom, ali predpostavljam i sa službama, odnosno celokupnim bezbednosnim aparatom. Iako potencijalna opasnost uvek postoji, čini mi se da to nije realan scenario", ističe Radulović.

Radulović: Beograd prepoznat kao siguran i slobodan grad

Vojni analitičar nema dilemu da je obaveštajna služba Izraela odradila svoj deo posla, te da ne bi "oba kluba donela takvu odluku da su imala bilo kakvu dilemu ili bilo šta sporno". 

Govoreći o razlozima zašto je baš Beograd izabran da bude domaćin izraelskim klubovima, Radulović kaže da verovatno postoji više razloga, ali da je nemoguće odrediti pravi motiv. 

"Meni je mnogo bitnije ono što je bila odluka kada je upućen predlog da se utakmice odigraju ovde, a to je da je Beograd prepoznat kao siguran i slobodan grad, tako da mi se čini da je zapravo to mnogo značajnije od toga zašto je neko došao na tu ideju", uveren je Radulović. 

Komentarišu odluku da se prva utakmica Makabija u Beogradu odigra bez navijača, Radulović ukazuje na to da je prisustvo navijača uvek rizik zbog potencijalnih provokacija.

profimedia

 

"Postoje mogućnosti nekih incidenata, ali možda je to zapravo ključna stvar zbog čega nije dozvoljen ulazak navijačima u samu halu. Ali ja ću opet podsetiti, kada govorim o konkretnom slučaju, o tom višedecenijskom sukobu Izraela i Palestine, ne zaboravite na Olimpijadu u Minhenu i na izraelske sportiste koji su stradali upravo zbog jedne terorističke palestinske organizacije. Dakle, prosto sve te faktore negde morate imati u vidu, i to je istorijsko nasleđe, i aktuelna situacija, i onda u skladu sa tim treba raditi ono što se radi" istakao je Radulović, dodajući da odluka da se utakmica odigra nije doneta bez razloga, već nakon što su izvršene sve bezbednosne promene.

"Ovde pričamo o sportu, a sport je ipak nešto što bi trebalo da pomiruje ljude i da ih ujedinjuje, ako ništa drugo, zaključio je Radulović. 

"Srbija je mirna zemlja"

Sagovornici Euronews Srbija su i nedavno ocenili da je u Srbiji trenutno bezbedna situacija za Makabi i Hapoel iz Jerusalima.

Glavni i odgovorni urednik nedeljnika "Vreme", Filip Švarm je rekao da ne veruje da će izraelski klubovi biti u nekoj opasnosti u Srbiji.

"Srbija je ipak mirna zemlja i ne verujem da bi Hamas ili neka druga islamistička ili teroristička organizacija napala te klubove u Beogradu. Naprosto, oni su preokupirani trenutnom situacijom u Gazi, prilikama u Izraelu i ne verujem da su sposobni u ovom trenutku da deluju van teritorija na kojima se nalaze", ocenio je Švarm. 

Izraelski ambasador u Srbiji Jahel Vilan rekao je nedavno tim povodom za Euronews Srbija da će ovaj potez srpske vlasti dodatno ojačati prijateljstvo dva naroda i objasnio da Makabi vežu lepe uspomene za Beograd, jer je baš u tadašnjoj hali "Pionir" 1977. godine osvojio prvu od svojih šest titula prvaka Evrope, nakon čega je i nastao nadimak "Ponos Izraela".

Komentator Arena sporta Nenad Kostić je naveo da su sva sportska takmičenja u Izraelu obustavljena i da su najprofitabilniji sportovi našli način da nastave takmičenje igrajući u drugim zemljama. Kostić je ocenio da bi najbezbednije bilo da se utakmice igraju bez prisustva publike i dodao da je Srbija pred logističkim izazovom.

"Sigurno je da će Makabi dolaziti sa velikom svojom logisikom u smislu izraelskih bezbednosnih službi, to je praksa od 1892. godine u svetlu ovih okolnosti. Naročito Makabi kao ponos Izraela će verovatno imati veliko lično obezbeđenje, a samim tim će i Srbija i Beograd biti na izazovu da obezbede utakmice", zaključio je Kostić. 

 

Komentari (0)

Srbija