Društvo

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava održalo dijalog o beskućništvu

Komentari

Autor: Tanjug

09/11/2023

-

22:46

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava održalo dijalog o beskućništvu
Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog - Copyright Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog održalo je danas društveni dijalog „Lica u situaciji beskućništva - zaboravljeni i na margini društva“, u okviru programa obeležavanja „75 dana za 75 godina od donošenja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima Ujedinjenih nacija“.

Ministar Tomislav Žigmanov podsetio je da je to ministarstvo održalo četiri društvena dijaloga o licima u situaciji beskućništa, od kojih je jedan bio posvećen deci u uličnoj situaciji.  

Žigmanov je dodao da je formiran i Radni tim za beskućništvo, koji čine predstavnici institucija, organizacija civilnog društva, nezavisnih institucija, predstavnik Tima za ljudska prava UN-a u Srbiji, medija  i akademske zajednice, a koji je pokrenuo pitanja ostvarivanje prava na lična dokumenta,  pristup zdravstvenim, socijalnim i drugim uslugama, kao i stambene politike. 

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog

 

Ministar je podsetio da na dijalozima govorimo o našim  sugrađanima, koji pored toga što nemaju adresu i dom, imaju i dodatne probleme, koji se najčešće ispoljavaju kroz narušeno mentalno zdravlje, bolesti zavisnosti, teže hronične bolesti, ili su žrtve višestrukog nasilja.

"Dužni smo da, kao društvo i država, zaštitimo lica koja su nemoćna i koja sama ne mogu da izađu iz lavirinta siromaštva i bede i da učinimo dalje korake za njihov izlazak iz začaranog kruga", poručio je Žigmanov, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić, koja je takođe učestvovala na ovom skupu, istakla da je da briga o fizičkom i mentalnom zdravlju ljudi bez kuće koji žive na ulicima, mora da bude sistematičnija. 

Ona je istakla da je zakonom propisano da zdravstvena zaštita bude dostupna i pristupačna svim građanima i da je neophodno pronaći način da se medicinska pomoć na najbolji mogući način pruži i ovim socijalnim grupama.  

U društvenom dijalogu učestvovali su i predstavnici Poverenika za zaštitu ravnipravnosti, Kancelarije UNHCR,  nevladinih organizacija ADRA i PIN, kao i domaćini Centar za integraciju mladih, dodaje se u saopštenju.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija