Društvo

"Profesor više nije član kolektiva": Filološka gimnazija i ministarstvo o slučaju uznemiravanja učenice na ekskurziji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/11/2023

-

12:28

"Profesor više nije član kolektiva": Filološka gimnazija i ministarstvo o slučaju uznemiravanja učenice na ekskurziji
"Profesor više nije član kolektiva": Filološka gimnazija i ministarstvo o slučaju uznemiravanja učenice na ekskurziji - Copyright Google Street View

veličina teksta

Aa Aa

Profesor Filološke gimnazije u Beogradu koji je sa učenicima navodno pio na maturskoj ekskurziji u Italiji i neprimereno se ponašao prema jednoj učenici, suspendovan je sa posla, a na njegov lični zahtev došlo je i do raskida ugora o radu, te više nije deo kolektiva.

U Ministarstvu prosvete za Euronews Srbija kažu da je škola odmah po povratku sa ekskurzije iz Italije suspendovala nastavnika i protiv njega je pokrenut disciplinski postupak. Navode da da disciplinski postupak nije krivični postupak, zaposlenom se izriču mere, a ne kazne i sankcije.

"S obzirom na to da je zaposleni, posle pokrenutog disciplinskog postupka i rešenja o udaljenju sa rada, podneo zahtev za raskid radnog odnosa, doneto je rešenje o prestanku radnog odnosa", kažu u ministarstvu.

Dodaju da je najteža mera disciplinskog postupka je prestanak radnog odnosa do koga je i došlo.

Škola je odmah po povratku dece sa ekskurzije organizovala podršku učenicima, održava stalnu komunikaciju sa roditeljima učenika. 

I u Filološkoj gimnaziji kažu da je školi prijavljeno uznemiravanje, kao i da su preduzete sve zakonom predviđene mere: pokrenut je disciplinski postupak i suspenzija, a došlo je do raskida radnog odnosa.

"Profesor više nije član kolektiva naše škole. Uprava škole je odmah obavestila sve nadležne institucije (Ministarstvo prosvete, Školsku upravu i MUP). Sa roditeljima je organizovan roditeljski sastanak", kažu u Filološkoj gimnaziji za Euronews Srbija.

Preciziraju da ni jedan profesor u školi, kao ni učenik nikada nije prijavio seksualno uznemiravanje od strane tog profesora.

"Nadležni organi će utvrditi šta se desilo. Škola i roditelji sarađuju u najboljem interesu dece", navode.

Tužilaštvo ispituje slučaj

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu ispitaće učenicu i profesora Filološke gimnazije, povodom prijave direktora da se na ekskurziji desilo seksualno uznemiravanje.

Direktorka škole D.Đ.I. je prijavila da je na eksurziji učenika te škole u Italiji došlo do seksualnog uznemiravanja od strane profesora DŽ.B., inače njihovog razrednog, navodi se u saopštenju tog tužilaštva. 

Tužilaštvo je najavilo da će u najkraćem roku preduzeti sve neophodne dokazne radnje u cilju utvrđivanja šta se zapravo dogodilo, te će ispitati učenike i profesore.

Komentari (0)

Srbija