Društvo

Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju: Nismo se plašili ni većih nasilnika od Kurtija, nema priznanja

Komentari

Autor: Tanjug

11/11/2023

-

18:20

Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju: Nismo se plašili ni većih nasilnika od Kurtija, nema priznanja
Direktor kancelarije za KiM Petar Petković - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je danas da se Srbija u prošlosti nije plašila "ni većih nasilnika" od premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija i naglasio da je to "odgovor na sva njegova sanjarenja o velikoj Albaniji i nekakvom de fakto ili de jure priznanju" od strane Beograda.

Petković je u saopštenju naveo da je Kurti, "kao ideološko dete Adema Demaćija i verni sledbenik ideje agresivnog velikoalbanskog ekspanzionizma", najveća bezbednosna pretnja regionu, i ocenio da dok god on bude na pozicijama moći, niko na zapadnom Balkanu neće moći mirno da spava. 

"Kurti smatra da je kriza u kojoj se svet nalazi prilika koju ne sme da propusti i da je ovo trenutak kada bi nekažnjeno i bez međunarodnog odgovora mogli da prođu i brutalno etničko čišćenje srpskog naroda sa vekovnih ognjišta na Kosovu i Metohiji, ali i destabilizacija i pokušaji komadanje drugih država na Zapadnom Balkanu u kojima Albanci figuriraju kao demografski i politički faktor", dodao je Petković.

Ističe da u tom smislu "Kurtijev plen nije samo Srbija", već i druge države u regionu u kojima on, smatra Petković, želi da agresivnim metodama, obrušavajući se na slabe ili miroljubive, sprovede velikoalbanski projekat.

Petković upozorava da Kurti taj projekat i u međunarodnoj javnosti nastoji da nametne kao neminovnost igrajući na kartu straha Evropljana od reprize sukoba na Zapadnom Balkanu, iako je on, kako ističe, sam jedini i najveći proizvođač kriza u regionu. 

"Srbija jeste miroljubiva, ali nije slaba, i nije se u prošlosti plašila ni većih nasilnika od Aljbina Kurtija, i to je odgovor na sva njegova sanjarenja o velikoj Albaniji i nekakvom de fakto ili de jure priznanju od strane Srbije. Beograd je uvek spreman da razgovara o mirnom rešavanju problema u regionu dok god postoji imalo nade da se na taj način može obuzdati nasilno ludovanje Aljbina Kurtija i njegovih istomišljenika, ali nijednog trenutka neće ustuknuti pred pretnjama i pristati na to da nepravo može da bude legalizovano nasiljem", naveo je Petković.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija