Politika

Petković potvrdio učešće u novoj rundi dijaloga 16. novembra u Briselu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

09/11/2023

-

09:37

Petković potvrdio učešće u novoj rundi dijaloga 16. novembra u Briselu
Petković potvrdio učešće u novoj rundi dijaloga 16. novembra u Briselu - Copyright Twitter/@MiroslavLajcak

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković prihvatio je poziv specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka i učestvovaće u novoj rundi dijaloga s Prištinom koja je zakazana za 16. novembar u Briselu, rekli su danas za Tanjug u Kancelariji za Kosovo i Metohiju. Kako je rečeno, Petković će u Brisel otputovati sa svojim ekspertskim timom na najvišem nivou.

"Beograd je oduvek bio kredibilna i konstruktivna strana u dijalogu i spreman da se sva otvorena pitanja rešavaju za pregovaračkim stolom dok Priština razgovore odbija ili uslovljava. Direktor Petković je odmah pozitivno odgovorio na poziv EU za novu rundu dijaloga u četvrtak, kao što smo to učinili i na prethodni predlog za dijalog 7. novembra koji je Bisljimi odbio", navodi iz Kancelarije za KiM.

Dodaju i da će dosledno i uporno insistirati na tome da što pre dođe do deeskalacije situacije na severu KiM kao i "zaustavljanju krize koju generiše Priština svojim jednostranim i nasilnim akcijama".

"Takođe, presudno važan segment predstavljaće i razgovori o formiranju ZSO gde će Beograd insistirati na svim garantovanim pravima za srpski narod u skladu sa sporazumima iz 2013. i 2015. godine", rekli su za Tanjug u Kancelariji za KiM.

Podsetimo, potpredsednik kosovske vlade Besnik Bisljimi, potvrdio je juče da će se u četvrtak, 16. novembra, u Briselu sastati sa direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petrom Petkovićem i Specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog, Miroslavom Lajčakom. Bisljimi je ovo rekao na zajedničkoj konferenciji za medije sa šefom misije Evropske unije u Prištini Tomašom Sunjogom, povodom predstavljanja izveštaja Evropske komisije o napretku Kosova na putu u Evropsku uniju. 

"Nismo više u fazi pregovora u Briselu. U fazi smo implementacije dogovora. U pregovorima više nema kompromisa. Kompromisi su gotovi. Mi smo u fazi implementacije sporazuma, gde Kosovo insistira da se sporazumi sprovode bez odlaganja i bez preduslova", rekao je između ostalog, Bisljimi.

Sastanak između Bisljimija i Petkovića je trebalo da se održi 6. i 7. novembra u Briselu, ali je Priština odbila poziv, pa je u Prištini boravio Miroslav Lajčak koji je posle te posete napisao na društvenim mrežama da je sa glavnim prištinskim pregovaračem dogovorio dalje korake u nastavku dijaloga, kao i da se sporazum o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine mora sprovesti bez odlaganja i preduslova.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija