Politika

Lajčak stiže na Kosovo, Petković: Priština odbila sastanak u Briselu zakazan za sutra

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

06/11/2023

-

13:35

Lajčak stiže na Kosovo, Petković: Priština odbila sastanak u Briselu zakazan za sutra
Lajčak stiže na Kosovo, Petković: Priština odbila sastanak u Briselu zakazan za sutra - Copyright Twitter/@MiroslavLajcak

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak putuje danas za Prištinu gde će se sastati sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, zamenikom premijera Besnikom Bislimijem i predstavnicima opozicije, saznaje Euronews Srbija. 

Jedna od ključnih tema kao i do sada trebalo bi da bude novi predlog o statutu Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu. Raspravljaće se i o ostalim temama koje se odnose na dijalog, jer evropski posrednici planiraju organizovanje novih susreta.

Lajčak je prošle nedelje najavio da će ubrzo sazvati novi susret u Briselu na nivou glavnih pregovarača. Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, potvrdio je za Tanjug da je Priština odbila poziv za dijalog glavnih pregovarača na tehničkom nivou koji je trebalo da se održi sutra u Briselu, dok je Beograd taj poziv prihvatio.

O datumu posete u nedelju je govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je u intervjuu za Tanjug rekao da je nova runda dijaloga trebalo da bude održana u Briselu 6. ili 7. novembra, ali da druga strana nije to prihvatila. Petković objašnjava da je specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak 30. oktobra mejlom uputio poziv Beogradu i Prištini na novu rundu dijaloga koja je trebalo da se održi sutra, u utorak 7. novembra.

"Beograd je odmah na taj poziv potvrdno odgovorio putem mejla 2. novembra i dodatno naveo da će naša delegacija doći u Brisel na razgovore s obzirom na važnost nastavka razgovora posebno u pravcu deeskalacije i stabilizacije prilika na terenu. Međutim, Priština i njen pregovarač Besnik Bisljimi su taj poziv jednostavno odbili. Zbog toga smo 3. novembra od strane EU obavešteni da je sutrašnji sastanak u Briselu, jednostavno otkazan", objašnjava Petković za Tanjug.

On ističe da su time Priština i njen pregovarač Besnik Bisljimi pokazali da ih dijalog, normalizacija i deeskalacija ne zanimaju.

"Sada treba svima da bude jasno da je Priština posvećena isključivo teroru nad Srbima, pretnjama, eskalaciji i izazivanju novih kriza umesto dijalogu. Dok odbija da učestvuje u razgovorima, Aljbin Kurti nastavlja da preti Srbima dodatnim policijskim albanskim snagama za koje kaže da se neće zaustaviti ni na jugu, ni na severu. Za razliku od militantne retorike Kurtija, Beograd daje sve od sebe da osigura mir i sačuva srpski narod na KiM, nastojeći da kao i do sada bude konstruktivna i kredibilna strana u dijalogu, čvrsto opredeljena da se sva pitanja rešavaju za pregovaračkim stolom"; kaže Petković i dodaje:

"Priština odbijanjem da učestvuje u dijalogu pokazuje da svoje interese namerava da ostvaruje kroz konfrontaciju, nasilje i jednostrane eskalatorne poteze protiv Srba".

On je istakao i da je o toj odluci Prištine obavestio i sve predstavnike međunarodne zajednice, posebno predstavnike zemalja Kvinte.

Vučić o sastanku u Briselu 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da je nova runda dijaloga trebalo da bude održana u Briselu 6. ili 7. novembra ali da druga strana nije to prihvatila. On je za Tanjug rekao da je tako bilo dogovoreno, ali da misli da druga strana nije to prihvatila.

Vučić je rekao i da je visokim evropskim zvaničnicima, Olafu Šolcu, Emanuelu Makronu i Đorđi Meloni, u lice rekao da neće da potpiše i prihvati nezavisnost Kosova, uz napomenu da oni svi to znaju.

Govoreći o tome kako je izgledao razgovor sa njima i sa visokim predstavnikom EU Žozepom Boreljom, i predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, Vučić je naveo da su mu rekli: "Aleksandre, imaš ovu opciju. Tako, tako, i tako. Hoćeš li to da potpišeš? Ja kažem - neću. Mislite da je lako to izgovoriti?".

Podsetimo, krajem oktobra Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti u odvojenim sastancima sastali su se sa zvaničnicima Nemačke, Francuske i Italije, kao i sa sprecijalnim izaslanikom za dijalog Miroslavom Lajčakom i šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom.

 Tema višesatnih, odvojenih sastanaka bio je plan za formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), ali po statutu koji je kreirala Evropska unija. Premda je zvanični Beograd bio spreman da radi na planu i odmah krene u primenu, Vučić je novinarima rekao da Beograd "ne može da prihvati nezavisnost Kosova i njegovo članstvo u UN" ne iznoseći više detalja šta je tačno pisalo u novom planu EU.

"Papir se odnosi isključivo na formiranje Zajednice srpskih opština. Ja ne mogu da govorim o detaljima jer nije dogovoreno da govorim o detaljima. Vidite, veoma smo se korektno držali i nigde nije procurio ni jedan detalj, niti bilo šta iz papira jer je takav dogovor", rekao je Vučić odgovarajući na pitanje da li se papir od 21. oktobra odnosi na ZSO.

S druge strane, Kurti je podsetio da je bio spreman da potpiše dokument još u Briselu 27. februara 2023. godine, u Ohridu 18. marta 2023. i sinoć, ističući da je upravo Samit Evropskog saveta u Briselu pravi događaj za potpisivanje osnovnog sporazuma, uključujući i nacrt koji su ponudile EU i SAD za primenu člana 7, u vezi sa članom 10, osnovnog sporazuma.

"Uprkos ovako širokogrudoj ponudi premijera Kurtija, predsednik Srbije Vučić je odbio da potpiše sporazum sa Kosovom, i tražio da se prihvati i dodatni papir kojim se praktično poništivaju tri principa Osnovnog sporazuma, Aneksa za implementaciju i Nacrta koji su pet emisara predložili 21. oktobra 2023. godine", navodi se u saopštenju kosovske vlade.

Stano: Predlog za ZSO izbalansiran, obe strane ga prihvatile

Portparol Evropske unije Peter Stano ocenio je za Radio-televiziju Kosovo da je novi evropski predlog za osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom izbalansiran i da EU insistira da on počne da se primenjuje.

Stano je rekao da su obe strane na sastanku 26. oktobra u Briselu prihvatile predlog evropskih lidera i istakao da bi on ublažio rizik od eskalacije i novog nasilja.

"Na sastanku su strane nagovestile "načelnu" spremnost da prihvate ovaj evropski predlog, ali su obe imale preduslove koji su drugoj strani bili neprihvatljivi. Očekujemo da će ova spremnost dovesti do implementacije bez daljeg odlaganja. Preduslovi nisu prihvatljivi", rekao je Stano.

On je dodao da predlog EU nije javno objavljen, jer su diplomatski napori u toku.

Komentari (0)

Srbija