Politika

Kancelarija za KiM: Opljačkane dve srpske kuće u Mileševu u opštini Obilić

Komentari

Autor: Tanjug

09/11/2023

-

16:12

Kancelarija za KiM: Opljačkane dve srpske kuće u Mileševu u opštini Obilić
Fonet/Marko Dragoslavić - Copyright Fonet/Marko Dragoslavić

veličina teksta

Aa Aa

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da su u selu Miloševo u opštini Obilić u prethodna dva dana opljačkane dve kuće i da je prema prvim procenmama iz njih ukradena poljoprivredna mehanizacija, a kuće ispremetane tako da će se dodatne razmere štete tek utvrditi. 

Kako se navodi to selo je etnički gotovo očišćeno od Srba, a svega nekoliko srpskih porodica koje su ostale da žive u tom mestu sada dodatno strahuju za svoju imovinu, ali i za svoju bezbednost, posebno imajući u vidu da su se njihovi domovi već nalazili na meti albanskih ekstremista.

"Budući da je ovim porodicama poljoprivreda glavni izvor egzistencije, jasna je namera albanskih izgrednika koji su izveli ovaj sramni čin da preostale Srbe ostave bez uslova za goli život i zauvek ih proteraju sa kućnog praga", navodi se u saopštenju Kancelarije.

Dodaje se da Kancelarija gotovo svakodnevno upozorava predstavnike međunarodnih institucija o konkretnim slučajevima ugrožavanja osnovnih ljudskih prava Srba na KiM koji se danas, u 21. veku odvijaju pred očima svih međunarodnih misija koje deluju na prostoru KiM, ali adekvatne reakcije nema.

Ističe se da se verbalno nasilje prema srpskom narodu, koje koriste političari iz Prištine, lančano prenosi na svakodnevni život ljudi koji žive na prostoru KiM i generiše incidente na terenu.

Srpska lista: Kuće Srba na udaru kriminalnih struktura širom KiM

Srpska lista je saopštila da pljačkanje dve srpske kuće u selu Miloševo u opštini Obilić nisu obična krađa, već etnički motivisani napadi, koji su "deo šireg plana za progon srpskog naroda" sa Kosova i Metohije.

Tokom prethodna dva dana kuće Srba u selu Miloševo našle su se na udaru ”kriminalnih struktura koje sistematski ekonomski devastiraju i fizički zastrašuju Srbe širom Kosova i Metohije”, saopštila je Srpska lista.

"Kontinuirani napadi na imovinu srpskih domaćina širom Kosova i Metohije imaju za cilj progon Srba i slanje jasne poruke svima koji su raseljeni da ne pomišljaju na povratak na svoja vekovna ognjišta", dodaje se u saopštenju.

Tvrde da nije slučajnost to što su napadi posebno intenzivirani tokom proteklih godina.

"U prethodne dve godine od kada je na vlasti režim Aljbina Kurtija, koji i ne skriva sprovođenje svog političkog programa u kome nema mesta za Srbe koji nisu spremni da mu budu poslušnici", navodi se u saopštenju.

Naglašavaju da poslednji izveštaj Evropske komisije nije na adekvatan način obuhvatio etnički motivisane napade, ali i mnoga druga pitanja koja oslikavaju ugrožen položaj srpskog naroda na KiM.

"Kako u fizičkom smislu, tako i kada je u pitanju imovina fizičkih lica ali i Srpske pravoslavne crkve", dodaje Srpska lista u saopštenju. Naglašavaju da su stotinu puta javno apelovali na međunarodne predstavnike i organizacije zadužene za mir i bezbednost da preventivno deluju i osude napade.

"Nažalost nailazimo na zid ćutanja. To ćutanje je ujedno jasna poruka Srbima da su nezaštićeni, i da osim praznih priča na terenu nije preduzet nijedan korak da se napadi na Srbe spreče", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je, sa druge strane, to indirektno poruka ekstremistima da su napadi na Srbe normalna stvar.

Komentari (0)

Srbija