Politika

Petković se sastao sa specijalnim izaslanikom Francuske za Zapadni Balkan Reneom Trokazom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/11/2023

-

13:43

Petković se sastao sa specijalnim izaslanikom Francuske za Zapadni Balkan Reneom Trokazom
Petar Petković i Rene Trokaz - Copyright Kancelarija za Kosovo i Metohiju

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa specijalnim izaslanikom Republike Francuske za Zapadni Balkan, Reneom Trokazom, koga je detaljno upoznao sa sitauacijom na Kosovu i Metohiji i ugroženom bezbednošću srpskog naroda na toj teritoriji.  

Na samom početku Petković je istakao da je Priština odbila poziv za dijalog glavnih pregovarača na tehničkom nivou, koji je trebalo da se održi 7. novembra u Briselu, dok je Beograd blagovremeno potvrdio učešće u dijalogu. Sastanak je otkazan, a Priština je i na ovaj način, kako je rekao direktor Kancelarije za KiM, "jasno potvrdila da je dijalog, normalizacija odnosa i deeskalacija stanja na terenu ne interesuju, već da militarizacijom želi da promeni stanje na terenu".

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

 

Govoreći o položaju srpskog naroda u pokrajini direktor Petković je sagovorniku skrenuo pažnju na nasilje i teror koji režim Aljbina Kurtija svakodnevno sprovodi nad Srbima na KiM, a na koje je Beograd svakodnevno skreće pažnju međunarodnoj zajednici. U tom kontekstu Petković je naglasio da je isključivi krivac za trenutnu situaciju na severu Kosova i Metohije Aljbin Kurti. 

"Iz svega navedenog je jasno da je albanskoj strani jedini cilj izazivanje novih tenzija i zaoštravanje situacije na terenu, što vodi ka direktnoj negacijiji samog smisla dijaloga", naglasio je direktor Petković, dodavši da Kurtiju ne pada na pamet da radi na normalizaciji zajedničkog života Srba i Albanaca i međunacionalnom poverenju, jer "njegov konačan plan je Kosovo i Metohija bez Srba".

Na kraju razgovora Petković je zaključio da, uprkos svemu, Beograd ostaje konstruktivna strana, opredeljena za iznalaženje kompromisa, zarad normalizacije odnosa i izgradnje trajnog i održivog mira.

Komentari (0)

Srbija