Aktuelno

Kancelarija za KiM: Opljačkana porodica Đurić iz Osojana, nastavlja se serija pritisaka

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/10/2023

-

11:31

Kancelarija za KiM: Opljačkana porodica Đurić iz Osojana, nastavlja se serija pritisaka
Kancelarija za KiM: Opljačkana porodica Đurić iz Osojana, nastavlja se serija pritisaka - Copyright kim.gov.rs

veličina teksta

Aa Aa

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je danas da je u noći između subote i nedelje u selu Osojane, ukraden traktor porodici Aleksandra Đurića, samohranog oca tri ćerke koji živi isključivo od poljoprivrede, čime mu je, ističe se, direktno ugrožena egzistencija jer mu je traktor osnovno sredstvo rada.

Kako se navodi Kancelarija će mu da stane na noge. Ocenjuje se da je time na KiM nastavljena serija pritisaka i napada na srpski narod i povratnike u selu Osojane kod Istoka, kao i da svaki od tih incidenata ima za cilj da dodatno zastraši Srbe koji žive u ovoj metohijskoj enklavi i onemogući im ostanak i opstanak,

Podseća se i da je pre nekoliko dana u Osojanu opljačkana i Crkva Svetog arhangela Gavrila, iz koje su lopovi odneli čak i pribor za pričešće bolesnika. Meštani sumnjaju da je reč o istim počiniocima i ta činjenica unela je dodatni nemir i strah među Srbe povratnike u ovom metohijskom selu kojima se mir narušava svakodnevnim incidentima i napadima.

"Uprkos ovakvim perfidnim pokušajima proterivanja od strane ekstremista i izgrednika, Srbi povratnici odlučni su da ostanu i opstanu tamo gde su se posle mnogo nedaća i muka skućili i gde samo žele da žive u miru", navodi Kancelarija.

U saopštenju dodaju i da toga mora da bude svesna i međunarodna zajednica i da "politiku ćutanja i okretanja glave, zamene proaktivnim pristupom u rešavanju problema Srba čija je egzistencija na Kosovu i Metohiji najbrutalnije ugrožena".

Srpska listaL: Međunarodne institucije da reaguju

Srpska lista danas je još jednom pozvala Euleks, KFOR, ali i ambasade Kvinte da u skladu sa svojim autoritetom stanu u zaštitu srpskog naroda na Kosovu i Metohiji (KiM), pošto njihovo ćutanje, ističu, ekstremisti očigledno pogrešno tumače kao odobrenje, što je apsolutno neprihvatljivo.

U toku noći između subote i nedelje ukraden je traktor porodici Aleksandra Đurića, iz Osojana, samohranog oca tri ćerke, uglednog domaćina koji živi od poljoprivrede i tako opstaje na KiM.

"U ime Srpske liste izražavamo oštar protest lokalnim i međunarodnim institucijama koje su odgovorne za mir i sigurnost građana jer i, pored upozorenja koje smo poslali pre nekoliko dana da se u Metohiji sprovodi pritisak na srpske povratnike koji su izloženi svakodnevnim provokacijama, čega nije izuzeta ni naša crkva, niko od nadležnih organa nije preduzeo nijedan korak kako bi otkrili odgovorne za prethodno počinjena nedela, niti da preventivno deluju i spreče nove incidente i provokacije", navodi Srpska lista.

Zaključuju da se, u atmosferi svakodnevnih pritisaka na Srbe na KiM, postavlja pitanje gde je kraj ugnjetavanju srpskog naroda, i gde je svest i savest odgovornih. 

Komentari (0)

Srbija