Društvo

Ključni datumi za malu maturu: Objavljen kalendar aktivnosti za završni ispit, sve što treba da znaju roditelji i đaci

Komentari

Autor: S. Tuvić

17/11/2023

-

06:58

Ključni datumi za malu maturu: Objavljen kalendar aktivnosti za završni ispit, sve što treba da znaju roditelji i đaci
Ključni datumi za malu maturu: Objavljen kalendar aktivnosti za završni ispit, sve što treba da znaju roditelji i đaci - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević, Euronews/Slavica Tuvić

veličina teksta

Aa Aa

Osmacima je ostalo više od šest meseci da se pripreme za završni ispit koji je zakazan 17, 18. i 19. juna 2024. godine. Međutim, maloj maturi prethodiće brojne aktivnosti, ali i proba samog ispita. Na portalu Moja srednja škola (MMŠ) www.mojasrednjaskola.gov.rs. objavljen je kalendar aktivnosti za malu maturu.

Od 1. do 29 decembra osmaci se izjašnjavaju koji predmet će da polažu, od pet ponuđenih, kao treći test na završnom ispit. Izjašnjavanje je pisanim putem u školi ili elektronski preko portala Moja srednja škola. Biraju između pet ponuđenih predmeta- istorija, geografija, fizika, hemija, biologija. 

Od 22. do 26. januara 2024. đaci će moći da provere da li je njihovo opredeljenje iz kog predmeta će raditi treći test na probnoj maloj maturi tačno evidentirano, dok će 29. i 30. januara moći da ulože prigovor ukoliko je došlo do greške. Prigovor se ulaže u matičnoj školi.

Prvog dana februara objavljuju se koje predmete polažu učenici na trećem testu. Sve će biti objavljeno na sajtu Moja srednja škola i u školi.

U martu ih čeka proba male mature. Proba se organizuje svake godine kako bi učenici videli šta znaju, a gde su poteškoće. To je važno kako bi se usmerio dalji tok pripremne nastave. 

Proba završnog ispita rezervisana je za 22. i 23. mart. Test iz matematike polaže se 22. marta od 12 do 14 sati, dok se test iz srpskog i predmeta po izboru polaže 23. marta od 9 do 11 sati, odnosto 11.30 do 13.30 sati. Od 25. marta se analiziraju rezultati probnog završnog ispita i sumiraju rezultati.

Učenici mogu da se predomisle

Nakon probe male mature data je mogućnost đacima da se predomisle i promene svoj izbor što se tiče trećeg ispita.

Od 8. do 11. aprila oni će u svojim osnovnim školama moći da podnesu zahtev da promene predmet za koji su se ranije opredelili, a 12. aprila biće objavljeno konačno izjašnjenje učenika (na zvaničnom sajtu Moja srednja škola i neposredno u školi).

Tanjug/Rade Prelić

 

Posle toga više nema predomišljanja. Na maloj maturi prošle godie najviše učenika se opredelilo za test iz biologije (38 odsto), sledi geografija (29 odsto), istorija (16 odsto), hemija (devet odsto) i na kraju fizika (osam odsto).

Prethodnih godina đaci su na maloj maturi polagali test iz matematike, srpskog i kombinovani, sa zadacima iz istorije, geografije, fizike, hemije, biologije. Od prošle školske godine ukinut je kombinovani, kao treći test

Sve osnovne škole u obavezi su da organizuju pripremnu nastavu za malu maturu. Obično to počinje početkom drugog polugodišta, a intenzivira se krajem maja i početkom juna. 

Prijemni ispiti za upis u specijalizovane škole

Učenici osmog razreda koji nameravaju da se upišu u neku specijalizovanu srednju školu, mogu elektonski da se prijave za polaganje prijemnog ispita preko portala Moja srednja škola od 15. do 22. aprila, a 19. i 22. aprila u matičnim osnovnim školama i u srednjim školama u kojima je organizovano polaganje prijemnih ispita.

Prijemni ispiti u umetničkim školama likovne oblasti biće održani 10, 11. i 12. maja, a za upis u odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za biologiju i hemiju, kao i scenske i audio- vizuelne umetnosti – 11. maja.

Za učenike sa posebnim sposobnostima za filološke nauke prijemni će biti 11. i 12. maja. Đaci koji žele da se upišu u muzičku ili baletsku školu polagaće prijemni ispit 17, 18. i 19. maja.

Prijemni ispit za učenike sa posebnim sposobnostima za za računarstvo i informatiku, zatim fiziku, i za đake sa posebnim sposobnostima za geografiju i istoriju održaće se 18. maja.

Tanjug/Rade Prelić

 

Za upis u bilngvalna odeljenja đaci će prijemni polagati 18. i 19. maja, a dok će oni koji žele da upišu Matematičku gimnaziju i specijalizovana matematička odeljenja rešavati zadatke 19. maja.

Koačni rezultati prijemnih ispita biće objavljeni od 14. do 22. maja. 

Mala matura

Mala matura 2024 rezervisana je za 17,18. i 19. jun. Počinje testom iz srpskog jezika, drugi dan se polaže matematika, dok je treći dan rezervisan za izborni predmet.  

Preliminarni rezultati biće objavljeni 21. juna. Nerednih pet dana rezervisani su za prigovore učenika i odgovore na žalbe, dok će konačni rezultati završnog ispita biti objavljeni 24. juna. 

Popunjavanje liste želja rezervisano je za 25. i 26. jun. Liste se mogu popuniti elektronski na portalu Moja srednja škola ili u školi. Objavljivanje konačnih rezultata raspodele po školama i obrazovnim profilima biće 1. jula. 

Komentari (0)

Srbija