Društvo

Osmaci danas i sutra popunjavaju listu želja: Stručnjaci savetuju da se popuni svih 20 obrazovnih profila

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/06/2023

-

14:19

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Osmaci koji su 21, 22. i 23. juna polagali malu maturu, danas i sutra popunjavaju liste želja za upis u srednju školu. Da li će moći da upišu željeni smer ili će morati tamo gde ima slobodnog mesta, zavisi od ostvarenih bodova na završnom ispitu i uspeha u srednjoj školi.

Liste želja mogu da se popunjavaju elektronski, preko portala "moja srednja škola", ali i u matičnoj školi. Tačnost unetih podataka može da se proveri u subotu, 1. juna, dok će raspored učenika po školama biti objavljen u ponedeljak 3. jula.

Svaki učenik ima mogućnost da u listu želja navede 20 obrazovnih profila. Savet je đacima da popune listu želja do kraja, kako se ne bi dogodilo da ostanu neupisani. Na prvo mesto se upisuje škola, odnosno smer koji je prva želja, dalje se navode obrazovni profili za koje učenik smatra da ima dovoljno bodova.

Broj potrebnih bodova za upis u određene srednje škole koji je bio potreban prošle godine, može biti samo orjentir, jer se upisni prag menja svake godine, zavisno od toga kako su đaci uradili testove na završnom ispitu. Rezultati su ove godine niži u odnosu na prethodnu. 

"Očekujemo da će manji broj bodova biti potreban za određene obrazovne profile u srednjim školama", rekao je Milan Pašić, pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje, na konferenciji za novinare povodom upisa u srednje škole.

U školama nema gužve

U OŠ "Gavrilo Princip" jutros nema gužve. Tek nekolicina roditelja i dece opredelila se da popuni listu želja u školi. Đaci koji su se opredelili da je popune elektronski, kažu da je popunjavanje jednostavno, da pruža mogućnost da se đaci predomisle.

Direktor OŠ "Gavrilo Princip" Miloš Tasić kaže da je preporuka učenicima da se popune svih 20 pozicija, koliko ima obrazac za popunjavanje liste želja. 

Euronews/Nataša Jovanović

 

"Naša preporuka je da se popuni svih 20 pozicija. Nisu se menjala pravila. Prva na listi bi trebala da bude željena srednja škola, odnosno željeni smer. Treba biti realan, realno popunjavati listu želja i voditi računa o ostvarenim bodovima na maloj maturi i iz škole", kaže Tasić za Euronews Srbija.

Popunjavanje svih pozicija na obrascu liste želja važno je kako bi se izbegla situacija da učenik ne bude upisan u prvom krugu. A i to se dešavalo prethodnih godina. Bilo je primera da dobar učenik ostane neupisan u prvom krugu, jer za željenu školu nije imao dovoljan broj bodova, a nije popunio svih 20 obrazovnih profila. 

Direktor škole "Gavrilo Princip" kaže da je najveće interesovanje osmaka prethodnih godina bilo za gimnazije, uglavnom društveni smer.

Sve osnovne škole otvorene su za osmake i njihove roditelje danas i sutra. U školi mogu dobiti pomoć od razrednog starešine, ali i upisne komisije kako pravilno da popune liste želja. To mogu rešiti i bilo koje nedoumice vezano za upis.

"Za sve one koji odluče da listu želja popune u školi, mogu to da urade danas i sutra od 8 do 15 sati. Popunjavanje liste želja je vrlo važan korak u procesu male mature. Bitno je popuniti je pravilno. Informacije o smerovima u srednjim školama mogu da dobiju od razred starešine u upisne komisije", priča Tasić.

Bodovanje male mature

Ove godine na maloj maturi promenjen je treći test. Đaci su ranije polagali kombinovani, dok su ove godine birali između pet ponuđenih predmeta- istorije, geografije, fizike, hemije, biologije. Promenjen je i način bodovanja. Kao i prethodnih, uspeh iz srednje škole nosi maksimalno 60 bodova, dok se na tri testa maksimalno može ostvariti 40 bodova. Ranije su testovi iz srpskog i matematike nosili po 13 bodova, dok su na kombinovanom testu đaci maksimalno mogli da ostvare 14 bodova. Ove godine test iz srpskog i matematike boduju se sa po 14 poena, dok treći test iz predmeta po izboru nosi 12 poena.

Na svakom testu radi se po 20 zadataka i testovi iz matematike i srpskog množe se koeficijentom 0,7, dok se treći test množi koeficijentom 0,6. Primera radi, ukoliko učenik uradi sve zadatke iz matematike, ostvari 20 poena, taj broj se množi sa 0,7, što znači da može maksimalno da ostvari 14 bodova. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija