Društvo

Danas konačni rezultati male mature: Đaci sutra popunjavaju liste želja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/06/2023

-

09:44

Danas konačni rezultati male mature: Đaci sutra popunjavaju liste želja
Danas konačni rezultati male mature: Đaci sutra popunjavaju liste želja - Copyright Tanjug Video

veličina teksta

Aa Aa

Konačni rezultati male mature objavljeni su danas, dok će u četvrtak i petak đaci popunjavati liste želja. Liste se popunjavaju elektronskim putem preko portala "moja srednja škola" i u matičnoj školi.

Tačnost unetih podataka može da se proveri u subotu, 1. juna, dok će raspored učenika po školama biti objavljen u ponedeljak 3. jula.

Savet je đacima da popune svih 20 obrazovnih profila u listi, kako se ne bi dogodilo da ostanu neupisani. Na prvo mesto se upisuje škola, osnosno smer koji je prva želja, dalje se navode obrazovni profili za koje učenik smatra da ima dovoljno bodova.

Broj potrebnih bodova za upis u određene srednje škole koji je bio potreban prošle godine, može biti samo orjentir, jer se upisni prag menja svake godine, zavisno od toga kako su đaci uradili testove. 

Bilo je primera da dobar učenik ostane neupisan u prvom krugu, jer za željenu školu nije imao dovoljan broj bodova, a nije popunio svih 20 obrazovnih profila. Na osnovu uspeha iz srednje škole, ali i broja bodova osvojenih na završnom ispitu đaci će kompjuterski biti raspoređeni u srednje škole. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija