Društvo

Pašić: Sva tri dana završnog ispita realizovana uspešno

Komentari

Autor: Tanjug

23/06/2023

-

16:34

Pašić: Sva tri dana završnog ispita realizovana uspešno
Proba male mature - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Učenici završnih razreda osnovnih škola rešavali su danas test iz jednog od pet predmeta za koji su se ranije opredelili, i time je završen treći dan završnog ispita - male mature, a pomoćnik ministra Milan Pašić rekao je da su sva tri dana završnog ispita realizovana uspešno. 

"Kao što znamo više od 66.000 učenika je bilo u ovom procesu, i želim da pohvalim sve nastavnike, saradnike i učesnike u ovom procesu, a svakako i učenike na izuzetnom ponašanju. Važno je da istaknem da zaista tokom polaganja testova nigde nije bilo problema", rekao je Pašić. 

Od kada je uvedena digitalizacija u završne ispite, dodao je Pašić, obezbedila je transparentnost i tačnost samog proces te je zahvaljujući procesu skeniranja isključena mogućnost zamene testova i smanjen je broj angažovanih lica. 

"Ono što je nama značajno - obezbeđena je nepristrasnost u pregledanju, to nam je bio problem tokom godina, jer su ljudi znaju u kojoj školi kojoj deci pregledaju, pa je nekada moglo da dođe do nekih situacija. Danas u ovom trenutku, vi nastavnik pregledač, ne zna kom detetu iz kog dela zemlje pregleda zadatak. Unapređeno je i to da jedan zadatak ne pregleda samo jedan, već dva nastavnika, i ukoliko se njihovi odgovori razlikuju tu postoji treći nastavnik - to nismo imali ranije", rekao je Pašić. 

Pašić je rekao i da je smanjen broj žalbi kako prvostepenih, tako i drugostepenih, smanjuje se broj grešaka i na taj način je ceo proces, kako je naglasio, podignut na jedan mnogo viši nivo. 

Konačni rezultati 25. juna u 8 sati ujutru

Konačni rezultati završnog ispita biće objavljeni 25. juna u 8 sati ujutru, a Pašić je izrazio uverenje da bi to moglo da bude i ranije. 

Na jučerašnjem testu iz matematike pojavila se tehnička greška, što je Pašić danas potvrdio i istakao da je problem rešen i pre početka polaganja te da je to u protekla tri dana bio jedini slučaj. 

"Kolege iz Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja koji su zaduženi za samu izradu testova, štampu i distribuciju su nam poslali informaciju, jer mi iz Ministarstva ne znamo ko pravi testove ni članove komisije. Oni su to primetili i dostavili su nam tu inforamciju, a ona je u 7.30 ujutru dostavljena školama. Ukoliko negde ta informacija nije dostavljena mogu da se upute naravno prigovor prvostepenoj komisiji koja će sagledati prigovor koji je postavljen", poručio je Pašić. 

Pomoćnik direktora Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Biljana Marić objasnila je da Kancelarija obezbeđuje kompletnu infrastrukturu i naglasila da 24 sata brine o bezbednosti podataka i mreža. 

"Naša uloga u ovom procesu je prvenstvenoda obezbedimo svu infrastrukturu, sve infrastrukturne resurse, od servera pa dalje. Takođe, brinemo o obezbednosti mreže da bi ceo ovaj protok podataka od skening centara do mesta gde se podaci čuvaju i obrađuju, a zatim do samih pregledača i nazad pregledanih testova bude bezbedan i da to protekne u najboljem redu", objasnila je Marić. 

Pored toga, dodala je, Kancelarija za IT je radila i u saradnji sa FON-om uspostavila portal Moja srednja škola koji je namenjen učenicima, roditeljima i drugim zakonskim zastupnicima i putem tog portala oni mogu da obave sve aktivnosti vezane za završni ispit i upis u srednju školu na portalu - elektronski u bilo koje vreme sa bilo kog mesta. 

"Moguće je pogeldati preliminarne rezultate završnih ispita, nakon toga imaju mogućnost da ulože prigovore, pogledaju konačne rezultate, elektronski popune listu želja, na portalu vide gde su raspoređeni u koju školu, a zatim i izvrše upis. Takođe, preko portala mogu da podnesu prijavu za upis u srednju školu", rekal je Marić. 

Za tri dana pregledano 3.750.000 zadataka

Član tima za softversko i organizaciono rešenje koje je primenjeno na realizaciji završnog ispita sa FON-a Miloš Jevtić istakao je da je FON napravio jedinstveno specijalno rešenje za realizaciju završnog ispita, koje je i ranijih godina razvijeno i korišćeno i na samom fakultetu prilikom polaganja prijemnog ispita. 

"Naravno zbog obima posla i velikog broja učesnika koji je uključen u čitav proces realizacije završnog ispita morali smo da prilagodimo sav softver i organizaciono rešenje, tako da smo danas došli do nekog većeg stepena i decentralizacije što se tiče svih aktivnosti. Imamo 33 skening centra što znači da je svako veće mesto u Srbiji gde se preuzimaju zadaci iz osnovnih škola u stvari skening centar gde se radi digitalizacija i prevođenje svih testova u digitalni oblik", rekao je Jevtić. 

Jevtić je objasnio da softver pregleda zatvorene zadatke, a pregledači otvorene i da je do sada, za tri dana pregledano 3.750.000 zadataka, od toga otvorenih 375.000 - a svaki od njih pregledala su dva nezavisna pregledača.  

"Danas su nam svi zadaci na ovom trećem testu,izborni predmeti, zatvorenog tipa tako da danas nećemo imati pregledače koji će pregledati otvorene zadatke. Važno je da istaknem pouzdanost sistema, prodatak od prošle godine je da na skoro 4.000.000 pregledanih zadataka bilo 4.000 prigovora. Dakle na 1.000 pregledanih zadataka imamo jedan prigovor", rekao je Jevtić. 
Prema podacima Ministarstva prosvete, završni ispit će polagati oko 67.000 osmaka, a u srednjim školama ima skoro 76.000 mesta za upis u prvi razred.

Pašić je Tanjugu ranije rekao da učenici i roditelji ne treba da brinu i da u srednjim školama ima dovoljno mesta. 

"Imamo 66.970 učenika i polaznika funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih u sistemu, a u srednjim školama imamo oko 75.800 slobodnih mesta. Tako da ima dovoljno mesta za sve", rekao je on. 

Kako je ranije saopšteno iz Ministarstva prosvete najviše učenika se opredelilo da polaže test iz biologije (38 odsto), zatim iz geografije (29 odsto), istorije (16 odsto), hemije (9 odsto) i fizike (8 odsto), a pitanja je kao i svake godine pripremio Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja. 

U Železničko-tehničkoj školi u Beogradu nalazi se jedan od 33 skening centra u Srbiji, gde se testovi pregledaju, čime je, kako ističu učesnici ovog procesa on decentralizovan. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija