Društvo

Počeo završni ispit u avgustovskom roku: Na test izlaze samo oni koji iz objektivnih razloga nisu mogli u junu

Komentari

Autor: S.T.

16/08/2023

-

11:32

Počeo završni ispit u avgustovskom roku: Na test izlaze samo oni koji iz objektivnih razloga nisu mogli u junu
Mala matura - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Testom iz srpskog jezika danas je počeo završni ispit u avgustovskom roku. Đaci sutra polažu test iz matematike, dok je petak rezervisan za test po izboru. Biraju između pet ponuđenih predmeta - istorija, geografija, fizika, hemija, biologija. U avgustovskom roku polažu samo oni učenici koji iz različitih objektivnih razloga nisu pristupili polaganju male mature u junskom roku.

Konačni rezultati završnog ispita biće poznati 21. avgusta, dok se upis učenika u srednje škole u trećem upisnom krugu obavlja neposredno u školi, učetvrtak i petak, 24. i 25. avgusta 2023. godine.

Test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, danas su polagala 164 učenika, saopšteno je iz Ministarstva prosvete.

Svi učenici iz Beograda u avgustovskom roku malu maturu polažu u Osnovnoj školi "Ivan Goran Kovačić". Direktor škole Miomir Dragaš za Euronews Srbija kaže da se za polaganje male mature u avgustu prijavilo oko 30 kandidata. Ima onih koji polažu sva tri testa, ali ima i učenika koji polažu samo srpski jezik, samo matematiku ili samo treći test po izboru. Na test iz srpskog jezika danas je izašlo dvadesetak učenika.

"Ima dece koja su u junu polagala srpski, a nisu matematiku i izabrani predmet i obrnuto. Ima i učenika koji su sva tri testa prijavili i polažu, jer nisu mogli da izađu u junu iz raznih razloga. Naša jedna učenica, odličan je đak, ima sve petice i baš kada se polagala mala matura u junu dobila je boginje i nije mogla da izaže na testove", priča Dragaš.

Test iz srpskog počeo je jutros u 9 sati i trajao je do 11 sati. 

Škole u kojima se ostvaruje  program osnovnog obrazovanja odraslih (FOOO) završni ispit u avgustovskom roku organizuju 16. avgusta 2023. godine, polaganjem jednog testa.

Obavezna mala matura

Mala matura je obavezna za sve učenike koji su završili osmi razred, jer je to kruna osnovnog obrazovanja. Đaci ne mogu da padnu na maloj maturi, ali je ostvareni broj bodova važan za upis u željenu srednju školu.

Tanjug/Zoran Žestić

 

Uspeh iz srednje škole nosi maksimalno 60 bodova, dok se na tri testa maksimalno može ostvariti 40 bodova. Ranije su testovi iz srpskog i matematike nosili po 13 bodova, dok su na kombinovanom testu đaci maksimalno mogli da ostvare 14 bodova. Ove godine test iz srpskog i matematike boduju sa po 14 bodova, dok treći test iz predmeta po izboru nosi 12 bodova.

Na svakom testu radi se po 20 zadataka i bodovi sa testovi iz matematike i srpskog množe se koeficijentom 0,7, dok se treći test množi koeficijentom 0,6. Primera radi, ukoliko učenik uradi sve zadatke iz matematike, ostvari 20 poena, taj broj se množi sa 0,7, što znači da može maksimalno da ostvari 14 bodova. 

Trogodišnje i četvorogodišnje škole

Pre četiri godine uveden je bodovni prag za upis u četvorogodišnje srednje škole. Te škole mogu upisati đaci koji imaju minimum 50 bodova (uspeš u osnovnoj školi plus rezultati na testu). Svi koji imaju manje od 50 bodova mogu samo da upišu trogodišnju srednju školu.

U junskom upisnom roku, kao i prethodnih godina, najveće interesovanje učenika bilo je za gimnazije, medicinske škole, ekonomske, dok je najviše slobodniih mesta ostalo u srednjim školama gde se školuju deca za određene zanate.

U kojim srednjim školama je ostalo slobodnih mesta nakon prvog i drugog upisnog kruga može se  videti pretragom na portalu Moja srednja škola, kao i u osnovnim školama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija