Društvo

Vesić obišao Prijepolje: Situacija stabilna, Lim u opadanju

Komentari

Autor: Tanjug

23/11/2023

-

17:24

Vesić obišao Prijepolje: Situacija stabilna, Lim u opadanju
Vesić obišao Prijepolje: Situacija stabilna, Lim u opadanju - Copyright Tanjug/Dunja Okuka

veličina teksta

Aa Aa

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić obišao je Prijepolje, na čijoj teritoriji se juče izlio Lim, zbog čega je u delu opštine proglašena vanredna situacija.

"Razgovarao sam sa ljudima koji vode opštinu, kao i sa pripadnicima Sektora za vanredne situacije o jučerašnjoj situaciji, kada se Lim izlio u dva naselja, preteći da dođe i do većih poplava. Zahvaljujući blagovremenoj intervenciji i postavljanju mobilnih zaštitnih ograda, nadležni su uspeli da stvari stave pod kontrolom", rekao je Vesić. 

Istakao je da je u međuvremenu nivo reke Lim počeo da opada.

"Sada je nivo reke na 2,5 metara, opada za dva do tri centimetra na sat vremena, tako da možemo da očekujemo da u narednom periodu situacija bude stabilna", rekao je Vesić.

Tanjug/Dunja Okuka

 

Ministar je izrazio zahvalnost pripadnicima Sektora za vanredne situacije i nadležnima u opštini Prijepolje na angažmanu.

"Uradili su sve što je potrebno, a država je tu da pomogne da oni rade svoj posao, da zaštite ljude i imovinu", istakao je Vesić.

Ukazao je da je važno da država, sve lokalne samouprave budu potpuno spremne za slične situacije, jer su bujične poplave najveća prirodna nepogoda u Srbiji.

Tanjug/Dunja Okuka

 

"One nam nanose veliku štetu, a postavljanje upravo ovakvih mobilnih zaštitnih ograda je pravi način borbe kada su u pitanju bujične poplave. Zato je važno da se na svim kritičnim vodotokovima organizuje odbrana na sličan način kao što to rade 'Srbijavode', da za oko sat vremena mogu da se postave prepreke, kako bi se sprečilo izlivanje vode, plavljenje i šteta", ocenio je Vesić. 

Tanjug/Dunja Okuka

 

Vesić je dodao da "Srbijavode" treba da urade obaloutvrdu na Limu. Vodostaj Lima kod Prijepolja  od jutros polako opada, sa prestankom padavina u Srbiji i Crnoj Gori, a vrh poplavnog talasa bio je sinoć kada se reka izlila u jedan deo naselja Ivanje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija