Društvo

Salmonela potvrđena kod četiri pacijenta u bolnici u Novom Pazaru, Ganić: Na lečenju i jedan dečak

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

28/11/2023

-

13:23

Salmonela potvrđena kod četiri pacijenta u bolnici u Novom Pazaru, Ganić: Na lečenju i jedan dečak
Salmonela potvrđena kod četiri pacijenta u bolnici u Novom Pazaru, Ganić: Na lečenju i jedan dečak - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Novi Pazar Safet Ganić rekao je danas da je kod četiri pacijenta koji su zadržani na lečenju u Opštoj bolnici potvrđena salmonela, a da se još uvek uzimaju uzorci i rade analize za preostale pacijente.

Mnogi pacijenti koji su bili hospitalizovani, dodao je, otpušteni su na kućno lečenje, a dečak i dve odrasle osobe koje su još uvek u bolnici su stabilno.

"Kod četiri pacijenta je potvrđena salmonela i dalje se uzorci uzimaju. Trenutno je na dečjem infektivnom odeljenju bolnice jedan dečak, na infektivnom za odrasle imamo dve osobe i svi su u dobrom zdravstvenom stanju", rekao je Ganić za Tanjug.

Pacijenti koji su otpušteni, objasnio je, i dalje su pod terapijom i za pet dana će ponovo dati uzorak stolice, a kontrolu obaviti kod svog izabranog lekara. Na pitanje da li je u restoranu u kom su zaraženi pacijenti boravili obavljen inspekcijski nadzor, Ganić je rekao da jeste, ali da još uvek nemaju potvrdu da je pronađena salmonela.

"Mislim da jeste izvršena kontrola, i sanitarna i veterinarska inspekcija su bile na terenu. Još nisam video njihov izveštaj, uzeli su briseve sa površina i uzorke hrane koja je zatečena u tom restoranu, ali rezultati analiza nam još nisu dostavljeni", rekao je Ganić.

Što se salmonele tiče, on je objasnio da je reč o bakteriji koja je prisutna u namirnicama životinjskog porekla - mesu, jajima, a može da bude i kontaminacija na voću ili povrću.

"Ono što je bitno za prenos je da namirnice koje nisu termički obrađene mogu da budu prenosioci salmonele. Hrana koja je termički obrađena ne može da prenosi zarazu", rekao je Ganić.

Na lečenju u Opštoj bolnici u Novom Pazaru prošle nedelje zadržano je 20 pacijenata - desetoro dece i deset odraslih, a svi su hospitalizovani zbog istih simptoma. Prema navodima lekara, na osnovu saznanja od pacijenata, svi su jeli pljeskavice i majonez u istom ugostiteljskom objektu.

Podsetimo, laboratorijskim analizama Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru i zvanično je juče potvrđeno da je salmonela uzrok trovanja više od 20 pacijenata u Novom Pazaru, rekla je za Euronews Srbija načelnica Infektivnog odeljenja Opšte bolnice u Novom Pazaru dr Binela Mavrić.

Salmonela enteritidis je izolovana iz više uzoraka do sada urađenih koprokultura pacijenata koji su se tokom protekle nedelje javili lekaru sa simptomima trovanja hranom, potvrdila je dr Binela Mavrić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija