Društvo

Mesec dana ne smeju da koriste vodu za piće i kuvanje hrane: Kako je mangan dospeo u Gračaničko jezero?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/12/2023

-

08:11

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Meštani opštine Gračanica, ali i dela grada Prištine, koji se vodom snabdevaju sa Gračaničkog jezera, skoro mesec dana ne smeju da koriste vodu za piće, kuvanje hrane i pranje voća i povrća. Kako je saopšteno iz Kosovskog instituta za javno zdravlje i Regionalnog vodovoda "Priština", u jezeru je pronađena veća količina mangana od dozvoljene.

"Da li možemo i da se kupamo sa tom vodom, da li možemo da se umivamo, šta je sa zubima kad se peru zubi...Tako da je briga jako velika definitivno. I za svu decu ustvari, jer deca opet ne razmišljaju puno o tome kako to može da deluje na njih", kaže Gordana Toskić, profesorka iz Gračanice.

Građani jedino znaju da je zbog povećanog prisustva mangana u Gračaničkom jezeru voda neupotrebljiva. Zbog toga moraju da traže cisterne koje naselja obilaze bez najave i plana, ili da vodu kupuju.

"To mi je bilo strašno onako, zato što je za kiseljenje kupusa bilo potrebno mnogo vode. Šest recimo bidona, tako da otprilike bude veće izdvajanje iz kućnog budžeta za tu vodu sa kojom se kiseli kupus, nego za sam kupus. Mislim nije smešno, smejem se zato što sam razmišljala šta da radim, kako da se snađem, ali jednostavno je zdravlje najpreče", rekla je Toskić.

Euronews

 

U minimalnim količinama mangan je koristan za kosti čoveka, kažu stručnjaci, ali njegova povećana vrednost je izuzetno opasna.

"Dovodi do degeneracije, do propadanja nerava i to ispoljavanje može da se desi kako na perifernim nervima, na živcima kako bi mi rekli, tako može i u centralnom nervnom sistemu. Tako da on može da dovede čak do oblika oboljenja sličnih parkisonizmu, a to se posebno ispoljava ako se veća količina mangana javi kod dece", rekao je za Euronews Srbija dr Aleksandar Ćoravac.

Jalovina rudnika Kišnica decenijama zagađuje vazduh, zemljište i vodu, posebno u naseljenom mestu Gračanica, ali s obzirom na njen niži nivo od Gračaničkog jezera, mangan nije odatle.

"Da se apeluje na nadležne da se što pre ispita otkuda on tu. Geogeno najverovatnije nije, znači najverovatnije nije prirodnog porekla jer da je geogeno on bi se utvrđivao i nekada ranije bi se našao", rekao je dr Ćorac.

Novim laboratorijskim analizama, poslednje je saopštenje nadležnih, utvrđeno je smanjenje referentnih vrednosti mangana u vodi, ali nedovoljno da bi ona bila za ljudsku upotrebu. Za sada nema odgovora kako je mangan dospeo u Gračaničko jezero. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija