Društvo

Počela kancerološka nedelja: Regionalni i svetski onkološki stručnjaci u Beogradu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/11/2023

-

12:17

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Počela je kancerološka nedelja u Beogradu, a na skupu se govori o najnovijim dostignućima i znanjima iz oblasti onkologije, ali i saradnji udruženja pacijenata i lekara u cilju poboljšanja lečenja i prevencije kanceroloških oboljenja.

Kancerološka nedelja traje do 2. decembra, a okuplja vodeće lokalne, regionalne i svetske stručnjake prepoznate u naučnoj zajednici, koji će kroz interaktivne diskusije preneti svoja znanja i iskustva iz kliničke prakse i ugla pacijenata u oblasti onkologije.

Jedna od tema na skupu je i karcinom mokraćne bešike od koga u Srbiji svake godine oboli 2.300 ljudi, a za 1.000 njih ova bolest ima fatalan ishod.

Karcinom mokraćne bešike često nije dijagnostikovan na vreme usled neprepoznavanja ili pogrešnog tumačenja simptoma. Statistika u našoj zemlji kaže da je ovaj rak peti po obolevanju, a osmi po stopi smrtnosti.

Dr Davorin Radosavljević, predsednik Udruženja medicinskih onkologa Srbije kaže da je karcinom mokraćne bešike podmuklo obolenje.

"Pojava krvi u mokraći je ono što pacijenta najlakše i najbrže odvede kod lekara, to može biti i bezbolno ili bolno. Osim pojave krvi znaci mogu biti jedna opšta slabost, ponavljane infekcije, temperature, nejasni bolovi u dnu karlice. Sve to zajedno bi trebalo da odvede pacijenta kod urologa", rekao je Radosavljević za Euronews Srbija.

Više o ovoj temi pogledajte u prilogu.

 

Komentari (0)

Srbija