Društvo

Softver kontroliše liste čekanja za magnetnu rezonancu, Grujičić: Za 12 sati svaki aparat može da uraditi 24 pregleda

Komentari

Autor: Tanjug

01/12/2023

-

12:18

Softver kontroliše liste čekanja za magnetnu rezonancu, Grujičić: Za 12 sati svaki aparat može da uraditi 24 pregleda
Softver kontroliše liste čekanja za magnetnu rezonancu, Grujičić: Za 12 sati svaki aparat može da uraditi 24 pregleda - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka zdravlja Danica Grujičić predstavila je danas novu platformu za jedinstvenu listu zakazivanja za magnetnu rezonancu i rezultate revizije liste čekanja, istakavši da za 12 sati rada svaka magnetna rezonanca može da uradi 24 pregleda, kao i da je krajnji cilj ukidanje liste čekanja.

"Zadovoljstvo mi je što će posle šestomesečnog rada danas oživeti softver koji je napravljen za to da se razdvoje oni pacijenti koji su hitni od onih pacijenata koji regularno treba za tri, četiri ili šest mesec da dobiju svoje kontrolne nalaze. Ovo je potpuna novina i ovaj softver ćemo kasnije koristiti i za sve ostale liste zakazivanja. Nadam se da više neće biti liste čekanja", rekla je Grujičić i dodala da će svaki pregled trajati pola sata.

Ministarka zdravlja je na konferenciji za medije u Palati Srbija objasnila da neki pacijenti moraju da dobiju pregled glave i cele kičme, to su četiri tehnike i moraju da se izdvoje dva sata.

"Imate ljude kojima treba pregled samo jednog dela kičme, znači njima morate odvojiti pola sata. To znači da za 12 sati rada svaka magnetna rezonanca može da uradi  24 pregleda. Mislim da će to biti više nego dovoljno da pokrije potrebe za početak", kazala je ministarka i dodala da je ideja da sve liste čekanja postanu liste zakazivanja.

Ona je naglasila da praktično sve bolnice u Srbiji imaju skener i da ne postoji razlog da se pacijenti šalju u druge ustanove osim ukoliko nije neki kraći kvar u pitanju.

"Konstatovali smo da je nekih 20 pacijenata u želji da osigura sebi pregled zakazalo na dva mesta istovremeno. Isto tako oko 30 odsto pacijenata su oni koji zaista treba da dobiju kontrolu za šest meseci, godinu dana", rekla je ministarka.

Platforma omogućava kontrolu broja pregleda na svakom aparatu.

"Za početak to će biti samo beogradske magnetne rezonance, iza Nove godine već se uključuju i Kragujevac i Niš, pošto i oni imaju magnete. Od maja meseca uključuje se Vojvodina, a kada budu instalirana preostala 22 magneta i njih ćemo uključiti u novu platformu", kazala je Grujičić.

Ukoliko se desi da iz nekog razloga pacijent čeka, ministarka savetuje da se šalju žalbe kabinetu ministarstva.

"Direktno će biti odgovorni direktori klinika i načelnici radiološke službe. Ja se iskreno nadam da do toga neće doći, znam koliko je opterećenje bilo samo u Kliničkom centru Srbije i kada pogledate broj pregleda koji je obavljen na drugim mestima i u Kliničkom centru Srbije, razlika je ogromna", istakla je Grujičić.

Softver će moći da se koristi i za sve ostale liste čekanja, odnosno liste pregleda.

"Kada su u pitanju terapijske liste čekanja, liste zakazivanja, mi ćemo takođe primeniti ovaj softver, tako da ćemo videti tačno ko čeka koliko, zašto i kako, ali kada je terapija u pitanju, to je malo kompleksnije", rekla je ministarka i dodala da će se iz tih razloga raditi revizije liste čekanja na svakih šest meseci.

"Imate ljude recimo koji imaju degenerativne promene na kuku, neko od njih za šest meseci ne može više da hoda, a neko može sa tim da živi 10 godina. Zato je potrebno s vremena na vreme raditi revizije ovih listi čekanja na svakih šest meseci", kazala je Grujičić.

Ministarka je dodala da je u Beogradu na listi čekanja bilo 7.000 pacijenata, a da se sa ovom analizom lista čekanja prepolovila na 3.500 pacijenata, od kojih će i dalje 30 odsto njih dobiti magnet onda kada treba, za šest meseci ili godinu dana.

Po novom zakonu o reviziji dokumentacije, svi softveri pripadaju Ministarstvu zdravlja, koje će imati kompletnu kontrolu u svakodnevnom obavljanju pregleda i operacija.

Nova Platforma biće predstavljena direktorima svih bolnica u Beogradu i direktorima kliničkih centara u Srbiji.
 

Komentari (0)

Srbija